Головна Новини Чому українська влада не зацікавлена у BMW “власного виробництва”

Чому українська влада не зацікавлена у BMW “власного виробництва”

Днями у Львові відкрили вже другий завод BMW, який виготовлятиме крісла для автомобілів. На моє запитання чому іноземні інвестори створюють нові робочі місця на Львівщині, а не у нас жоден із можновладців відповіді не дав.
Натомість, я отримав можливість ознайомитися із цікавими думками друзів щодо цієї проблеми, які в своїй більшості поділяють моє обурення. Підсумовуючи їх можна дійти висновку, що інвестор не йде на Тернопільщину оскільки в нас існує брак робочої сили, яка б мала необхідну кваліфікацію, а головне бажання працювати на цих заводах. Наші земляки банально виїжджають на заробітки у ту ж Німеччину, замість того щоб працювати вдома. Когось не влаштовує рівень заробітної платні, хтось не має відповідних навиків і вмінь, а хтось просто не здогадується про таку альтернативу.
Подобається це комусь чи ні, але факт залишається фактом, вся масштабна співпраця з іноземним інвестором у Тернополі починається і закінчується компанією СЕ БОРДНЕТЦЕ, інших великих інвесторів очікувати не доводиться. Чому склалась така ситуація і чому владна верхівка не докладає достатніх зусиль для того, щоб переламати тенденцію до поступового згасання регіону залишається тільки гадати. Олена Дейнека вважає, що у «керівного осередку» нема волі, розуміння, ентузіазму та бажання розвивати великі проекти. А Володимир Ярема переконаний, що проблема лежить значно глибше, оскільки люди, які спробували заробити в світі, не хочуть працювати в Україні навіть за половину світової зарплати.
Можливо Володимир і правий, але ж завод BMW таки відкрили у Львові. Розумієте, у Львові а не у Тернополі?! На цьому заводі не працюватимуть тернополяни, і не тернополяни витрачатимуть зароблені на ньому гроші у місцевих крамницях. Це підприємство не сплачуватиме податки у бюджет нашого міста і не сприятиме розвитку його інфраструктури.
Якщо нічого не змінювати, якщо не боротися за інвестора, якщо не працювати над усуненням обставин, що знижують інвестиційну привабливість Тернопільщини, наша область не просто залишатиметься депресивним регіоном із найменшим рівнем зарплат, вона деградуватиме.
Безперечно можновладці щось таки роблять, періодично відбуваються якісь інвестиційні форуми, прийоми іноземних делегацій, підписання меморандумів і тд. Проте, цього мабуть не достатньо. Завод відкрили у Львові і це найкращий показник ефективності менеджменту львівських посадовців. У цьому змаганні виграли вони ,а не ми…
У всій цій ситуації в мене залишається тільки одне запитання, чи ми змиримося із цією поразкою і далі мовчки насолоджуватимемося своїм почесним статусом аутсайдерів, чи зробимо якийсь висновок і щось почне мінятися?
Особисто я не розумію, чому у ворожій до України та трансатлантичного співтовариства Росії успішно діють автомобільні заводи таких гігантів як Volkswagen, Ford, Renault-Nissan, General Motors, які складають з імпортованих агрегатів для росіян іномарки по доступній їм ціні, а українці для того щоб їздити на чомусь кращому ніж «Запорожець» мають переплачувати втридорога???
Чому в Україні не можна відкрити лінію, яка збиратиме ті ж BMW, Toyota чи Peugeot, і чому це виробництво не може діяти в Тернополі?

Альберт Кулеба