Головна Новини Чому “Соціальна картка тернополянина” порушує Конституцію України?

Чому “Соціальна картка тернополянина” порушує Конституцію України?

Тернополянка Мар’яна Михайлівна Тераз закликала міського голову Тернополя Сергія Надала ухвалити рішення про недоцільність введення міською радою «Соціальної картки тернополянина» як персоніфікованого єдиного електронного квитка для пільгового проїзду школярів, учнів та студентів, а також людей пенсійного віку, інвалідів, учасників АТО та інших пільговиків, якщо ці категорії мають відповідні документи. Крім того, вони надають право користуватися не тільки громадським транспортом у Тернополі, а й пільгами для  проїзду в межах України.

– Учнівські та студентські квитки у навчальних закладах видають безкоштовно, тоді як  «Соціальна картка тернополянина» вартує аж 57 гривень. Прошу дати обґрунтування цієї суми. Адже вартість паспорта громадянина України – 87 гривень, а важливість цих двох документів не співставна. Для чого батькам платити? Зі слів начальника міського управління транспорту І. Г. Мединського («Провінційні вісті» від 18 вересня 2017 року), надіслали звернення до всіх керівників навчальних закладів, щоб вони максимально сприяли (тобто примусили) поданню заяв-анкет усіма студентами та учнями до 1 жовтня для отримання даної картки. Але ж це не безкоштовно, а за гроші батьків! – заявила Мар’яна Тераз.

Крім того, стверджує пані Мар’яна, для чого потрібно вводити «Соціальну картку тернополянина» для інших громадян Тернополя, штучно роблячи соціальну несправедливість між громадянами України, які мають рівні права на користування громадським транспортом як у Тернополі, так і в інших містах України?

Тим самим міська влада м. Тернополя порушує основний закон – Конституцію України, а саме розділ II «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина».

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних із чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Стаття 56. Кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Тернополянка Мар’яна Тераз свої застереження для реагування направила керівнику Тернопільської місцевої прокуратури Миколі Івановичу Марцуну, начальнику ГУ НП в Тернопільській області Олександру Миколайовичу Богомолу, начальнику Управління захисту прав споживачів м. Тернополя, начальнику Держфінінспекції в Тернопільській області.

Джерело: Тижневик “Номер один”