Головна Новини Чому “скачуть” ціни на тернопільських ринках

Чому “скачуть” ціни на тернопільських ринках

Ціни на м’ясо останніми днями стрімко поповзли вгору – на 20-30 гривень подорожчало кожне м’ясне найменування. Полядвиця вже коштує більше 130 грн за кілограм, задня частина – 120-130 грн, передня – 95-110 грн, м’ясо, що годиться для фаршу, – 85-90 грн, бочок – 50-60 грн. Здорожчали і ковбаси, і вироби з м’яса, та не тільки вони. До нового урожаю очікується зростання цін на борошно, хліб, крупи, цукор.

Що ж буде завтра?

Днями уряд скасував державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках. Про це йдеться у Постанові Кабміну від 7 червня 2017 року № 394, яка набуває чинності з 1 липня.

Дія постанови поширюється на встановлення граничних торговельних надбавок не вище 15 відсотків до оптової ціни виробника (митної вартості) на товари 15 груп: борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі, пише Свобода

Також передбачено декларування зміни оптово-відпускних цін на товари 13 груп: борошно пшеничне вищого, першого і другого ґатунку, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний із вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову).

Контролювати ціни не будуть

Функції зі здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін покладено на Держпродспоживслужбу. Отож як розповіла головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Віра Сцібан, у коментарі до урядової постанови зазначено,  що головна мета дерегуляції – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.

Рішення уряду спростить процедуру зміни цін, залежно від цінових коливань на ринку, що дасть змогу виробникам швидше реагувати на зміни кон’юнктури.
Оскільки цінове регулювання на продовольчі товари скасовано, суб’єкти господарювання формуватимуть ціни у режимі вільного ціноутворення, залежно від попиту та пропозицій на споживчому ринку.

Держпродспоживслужба надалі не контролюватиме ціноутворення на ринку продовольства, оскільки здійснює заходи державного нагляду (контролю) лише щодо дотримання державних регульованих цін. Наразі пріоритетними напрямками роботи Держпродспоживслужби є контроль за тарифами на житлово-комунальні послуги, регульованими цінами на лікарські засоби.