Головна Новини Чому навколишнім селам вигідно об’єднатися з Тернополем

Чому навколишнім селам вигідно об’єднатися з Тернополем

Міський голова Сергій Надал нещодавно зустрівся із сільськими головами навколишніх сіл Тернополя щодо питань децентралізації та об’єднання громад та спростував поширені міфи щодо наслідків об’єднання сільських громад з обласним центром.

Сергій Надал підкреслив, що навколо об’єднання громад є багато надуманих міфів, які не мають нічого спільного з реальністю, а насправді мешканці сіл отримають переваги, хоча місту додасться турбот.

Міф №1. Якісна медицина та освіта, а не закриття шкіл та ФАПів

“Хотів би спростувати кілька міфів. Один з них, наприклад, стосується того, що село втратить певні об’єкти соціальної інфраструктури пов’язані, наприклад, з медичним забезпеченням (зокрема ФАПи – фельдшерсько-акушерські пункти).

Навпаки, мешканці довколишніх сіл отримають покращення послуг. А місто можливість об’єднати ресурси для підвищення якості таких послуг. Сьогодні більшість мешканців навколишніх сіл використовують соціальні об’єкти Тернополя, які фінансуються із нашого бюджету, а у разі об’єднання у окрему громаду подібні об’єкти будуть утримувати самостійно. Логіка проста — краще користуватися якісним медичним обслуговуванням у лікарні Тернополя, ніж будувати свою. Те саме стосується забезпечення питань освіти, культури, господарки”, – сказав Сергій Надал.

Міф №2. Нові робочі місця для мешканців «об’єднаних сіл» замість безробіття

Міський голова наголосив, що йдеться про взаємовигідний процес, хоча міській раді додається роботи.

“Ми усвідомлюємо, що разом із приєднанням до Тернополя навколишніх сіл, ми отримаємо ряд проблем, зокрема, розбудови об’єктів соціальної інфраструктури у цих населених пунктах, водопостачання та водовідведення, освітлення, тощо. Проте перспектива розвитку міста можлива за наявності перспективи розширення територій. Це і питання розвитку підприємництва, створення нових робочих місць для мешканців сіл, питання будівництва житла та інших об’єктів, для яких у Тернополі на сьогодні бракує територій. Сьогодні для більшості населення наближених до Тернополя сіл безробіття є проблемою №1. Об’єднання в єдину громаду з Тернополем дозволить цю проблему поступово вирішувати”, – зазначив голова Тернополя.

Міф №3. 2 мільйони гривень на розвиток громад, а не «витягування» коштів із сіл

Сергій Надал також назвав ті переваги, які отримає кожна громада, що приєднається до Тернополя. Йшлося зокрема про забезпечення транспортного сполучення, громадського порядку і медичного забезпечення.

“Зараз існує міф, що об’єднання з Тернополем «витягне» з сіл останні гроші, зробить їх задвірками великого міста. Однак, ситуація протилежна. Місто сьогодні уже має власну поліцію, яка забезпечує громадський порядок, розвинена мережа закладів дошкільної, середньої та позашкільної освіти, які зможуть відвідувати жителі навколишніх сіл, медичної сфери, функціонує Центр надання адміністративних послуг. Міська рада, у разі об’єднання, забезпечить належне транспортне сполучення до громад, а на розвиток громад місто виділятиме до двох мільйонів гривень. Це додаткові кошти, які підуть на розвиток. Загалом покращиться якість життя людей”, – сказав Сергій Надал.

Міф №4. Підняття тарифів не буде, а земля залишиться у власності громади села

Міський голова також наголосив, що земельними ділянками, як і в минулому розпоряджатиметься громада, а тарифи і податки поза компетенцією міської влади, тому з її ініціативи зростати не будуть.

“Зростання розміру податків та тарифів на комунальні послуги не залежить від об’єднання. Вони встановлюються на рівні держави та є однаковими як для мешканців міста, так і села. Щодо земельних ділянок, то кожне село чи громада надалі самостійно розпоряджатимуться земельними угіддями. А міфи про “втрати” від об’єднання розповсюджують або ті, кому бракує фахової оцінки, або ті, хто з якихось причин, хоче позбавити людей з довколишніх сіл відчувати себе повноцінними мешканцями Тернополя з отриманням на рівних з тернополянами умовах всіх послуг”, – підсумував Сергій Надал.

За матеріалами Тернопільської міської ради

http://ternopil.te.ua/chomu-navkolyshnim-selam-vyhidno-objednatysya-z-ternopolem/