Головна Новини Чому «коронована» Ромашівка не стала «чортківським Уханем»

Чому «коронована» Ромашівка не стала «чортківським Уханем»

Наразі це славне своєю лагідністю та мальовничістю село з квітковим найменням лідирує на Чортківщині за кількістю інфікованих на коронавірус (крім районного центру). Таких осіб у Ромашівці налічується восьмеро. Чи буде ріст далі? Сільський староста Зеновій Кубик переконаний, що на цьому все й станеться, пише Чортків Сіті

 Фото Максима Огородника

І в розмові з журналістами висуває переконливі аргументи. Мовляв, ось вони, останні дані: з-поміж останніх в часі протестованих 38-ми селян позитивними виявились лише троє, та й то представники так званих сімейних вогнищ. Тож вглиб громади села, сподіватимемось, COVID-19 не піде.

Ромашівка «коронувалася» минулого тижня – в середу. Власне тоді, пригадує пан Кубик, з`явилася інформація про перших інфікованих, двох осіб. Уже через два дні додалося ще троє, відтак – знову троє. Та, дякувати Богові, всі випадки – у межах сімейних вогнищ, які було локалізовано, аби зупинити епідеміологічний ланцюжок.

– Тішить те, що всі наші інфіковані переносять хворобу в легкій формі, бо жодного не ушпиталено, люди перебувають на самоізоляції вдома, – коментує війт.

Цікавимось, як Ромашівка зустріла тривожну новину, до яких дій насамперед вдавалися сільська влада, громада, кожен загалом.

– Звичайно, занепокоєння відразу було велике, – чуємо від старости. – Адже наслухались, начитались напередодні всього-всього. Сполошилися й жителі навколишніх сіл: до мене дзвонили, перепитували, чи правда, що вже маємо вісімдесят (!) хворих? Паніка завжди сіє перебільшені чутки, як то кажуть, у страху великі очі. Але тепер панічні настрої пригасли, люди заспокоїлись.

 Фото Максима Огородника

І додає, що спалах захворювання до певної міри стимулював людей ретельніше дотримуватися карантинних норм, так би мовити, дисциплінував.

Він-то не виносить все «на люди», не розповідає навіть «не для преси», хоча розуміємо, що на перших порах війтові справді довелося непереливки – кілька діб поспіль вдень і вночі буквально жити цією тривогою. Хоча ні староста, ні селяни не залишилися зі своєю бідою один на один.

– До прикладу, Марія Горбаль, керівник аграрного підприємства «Агро-Спектр», що орендує в нас земельні паї, тоді відразу ж передала на потреби жителів п’ятдесят захисних масок, пульсометр – апарат, що визначає рівень серцебиття і насиченість повітря в легенях, а також аптечку медпрепаратів першої необхідності, за якими люди не можуть добратися до аптек, – розповідає Зеновій Несторович. – Найтісніше день у день контактує зі своїми підопічними і зі мною також сімейний лікар з Косова Микола Старик: тепер передав для нашої фельдшерки захисний медичний костюм.

Ніхто не відмовив старості, селу в допомозі та сприянні – ні перший заступник голови Чортківської райдержадміністрації Іван Заболотний, ні голова районної ради Віктор Шепета, ні головний державний санітарний лікар області Оксана Чайчук.

– Підтримка, поради, настанови Оксани Тимофіївни щодо алгоритму дій і мені, як представнику влади на селі, і селянам в умовах інфікування ще й як згодилися! – втішно аналізує Зеновій Кубик.

І додає, що фахівцями Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» на території села влаштовано дезінфекцію громадських криниць, оброблено дезрозчином автобусну зупинку, приміщення двох магазинів, сільського храму, а також домоволодінь інфікованих. Одне слово, поставлено заслін можливій інфекції у громадських місцях.

Тож наразі Ромашівці не світить зажити «слави» «чортківського Уханя». Дай-то, Боже!