Головна Новини Чому керівники тернопільських ринків відмовилися їх відкривати?

Чому керівники тернопільських ринків відмовилися їх відкривати?

Кабінет міністрів України на засіданні 29 квітня ухвалив рішення, яке дозволяє відкрити продовольчі ринки під час карантину. Робота таких ринків має відповідати обов’язковим вимогам, які встановило Міністерство охорони здоров’я.

Головний державний санітарний лікар України розробив та затвердив перелік вимог щодо профілактики COVID-19 при торгівлі продуктами на агропродовольчих ринках:

  • наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
  • допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
  • проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
  • відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
  • агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.

Контролювати дотримання санітарних вимог доручили Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Щодня не менше двох інспекторів служби мають контролювати дотримання вимог на ринку.

Цього ж дня у Тернополі відбулося чергове засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом. На засіданні керівник міського управління Держпродспоживслужби розповів, що лише три ринки у Тернополі мають реєстрацію, про яку йдеться у рішенні уряду.

«Відповідно до однієї з вимог головного санітарного лікаря України ринок має бути зареєстрований, має мати експлуатаційний дозвіл. На даний момент у Тернополі є три ринки, які у нас є зареєстровані, які можуть працювати, але згідно з цих вимог, які були прописані у постанові», – розповів начальник Тернопільського міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків.

Керівники ринків також взяли участь у засіданні оперативного штабу. За їхніми словами, вони не готові зараз до відкриття ринків.

Директор ТОВ «Тернопільський центральний ринок» Юрій Ворко розповів: «Станом на сьогоднішній день є два таких основних питання. Це відгородження між продавцем і покупцем, а також відстань між продавцями. Цей варіант ще потрібно відпрацювати, як практично це реалізувати».

Подібна проблема і на ринку ТзОВ ВІП-МАРКЕТ. Про це на засіданні розповів директор ринку Іван Супрунюк.

«Ми не зможемо забезпечити відстань між продавцями. У нас торгові точки знаходяться одне біля одного. І так само захисні завіси ми не зможемо поставити, бо люди звикли на ринку пробувати, торкатися товару і так далі. Ми говорили з підприємцями, вони просто не готові продавати. Обмежена кількість транспорту, мало відвідувачів з районів. Ми прийшли до того, що нам недоцільно відкривати ринки», – каже Іван Супрунюк.

Своїх колег підтримала і директор ТзОВ «ПРАЙМ ВЕСТ» (ринок «Оріон») Ганна Паньчук.

«Ми теж не готові працювати. І ризикувати здоровям людей ми теж не готові», – каже Ганна Паньчук.

Тож у Тернополі робота продовольчих ринків до 11 травня не розпочнеться.

На нараді оперативного штабу медики наголосити: вихід із карантину має бути поетапним. Зараз у Тернополі ситуація із поширенням коронавірусу краща, аніж в районах області, а тому різкий притік людей може погіршити ситуацію в місті. На цьому наголосив лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев:

«На нашу думку, першими мають запрацювати обєкти, що надають послуги для міського населення. Це дасть можливість уникнути значного, неконтрольованого напливу людей з районів. Тенденція зберігається: місто Тернопіль є острівцем відносної стабільності у цій ситуації і захворюваність по місту в інтенсивних показниках значно нижча, ніж захворюваність по області. Тому не хотілося б отримати після відкриття роботи закладів і установ значного притоку населення із приміських районів», – вважає лікар-епідеміолог Володимир Паничев.