Головна Новини Чому закрили ІТТ у Тернополі?

Чому закрили ІТТ у Тернополі?

В Тернопільських ЗМІ останнім часом тиражується інформація про те, що люди які перебувають під вартою утримуються в підвалах судів. Крім того, в області відомо випадки коли під вартою в тих самих підвалах, підозрювані ріжуть собі вени, а наслідком називають утримання в нелюдських умовах, в не пристосованих приміщеннях тощо. Ми поцікавились у представника Омбудсмена в Тернопільській області Володимира Шевченка чому ж закрили Тернопільський ізолятор тимчасового утримання.

Тернопільський ІТТ був не придатний для утримання в ньому людей. «Ми двічі рекомендували його закрити. В квітні 2016 року харчування утримуваних в установі осіб не забезпечувалось. Було виявлено ряд інших недоліків, зокрема штатним розписом в ІТТ не передбачена посада медичного працівника, що не відповідає вимозі пункту 41.1 Європейських пенітенціарних (в’язничних правил), якою передбачено, що кожен пенітенціарний заклад мусить мати не менше одного лікаря, який має відповідну кваліфікацію лікаря-терапевта. ІТТ не забезпечений у необхідній кількості медичним інвентарем і лікувальними засобами для надання домедичної та первинної (у т.ч. невідкладної) допомоги» – каже Володимир Шевченко.

Про санітарний стан місця, де люди утримуються по кілька місяців годі й говорити.

«Санітарний стан в ІТТ не задовільний, в камерах брудно, зберігаються залишки їжі, окремі санітарні вузли зламані та перебувають в антисанітарному стані, стіни обідрані. Наявна в установі душова кімната перебуває в занедбаному стані та не використовується, що свідчить про те, що утримувані в установі особи не мають можливості прийняти душ» – далі розповідає представник уповноваженого з прав людини. Володимир Шевченко також розповідає про інші порушення, які він зафіксував під час візиту в тоді ще діючий ІТТ.

«У ході конфіденційних бесід із утримуваними в установі особами надходили відомості про те, що прогулянки на свіжому повітрі їм не надаються. На час візиту 16.08.2016, відповідно до Журналу реєстрації виведення затриманих і взятих під варту осіб з камер, прогулянки були надані лише двом утримуваним особам, решті таких осіб прогулянки не надавалися. В ізоляторі відсутня кімната для побачень. Затримані не могли отримувати передачі від родичів, вікна не відкривалися для вентиляції і це ще не повний перелік того що ми там побачили. Стан постільного інвентаря вразив, як і те, що постільної білизни не видавали» «Зазначений стан із питань дотримання прав та законних інтересів осіб, утримуваних в ІТТ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області, свідчить про ігнорування працівниками поліції вимог частини четвертої статті 7 (Дотримання прав і свобод людини) Закону України “Про Національну поліцію”, щодо заборони поліцейським за будь-яких обставин сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання – резюмує Володимир Шевченко і додає, що саме тоді і було рекомендовано вжити невідкладних заходів щодо негайного припинення тримання осіб в ІТТ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області».