Головна Новини Чому відключили водопостачання мешканцям ДНЗ ” Бучацьке ПТУ”?

Чому відключили водопостачання мешканцям ДНЗ ” Бучацьке ПТУ”?

ptu26buchachІз обуренням прочитали статтю, опубліковану в рубриці “Сесія районної ради,” назва якої починається: “Чому відключили водопостачання мешканцям гуртожитку Бучацького ПТУ” («Нова доба», №14 від 03.04.2015р.)

Сенсація?! ( Так може здатися на погляд пересічного громадянина, у тому числі читача «Нової доби»)

Але чи варто владним структурам, не розібравшись по суті питання, підтримувати анархічні настрої окремих громадян у  той час, коли нашому суспільству, як ніколи, необхідні мир, спокій, єднання? Чи можна допускати шабаші на страсному тижні, коли у світлі Христової науки мають миритися навіть вороги?

Чи варто поважному громадсько – політичному виданню, яким ми вважали “Нову добу”, без всякого журналістського розслідування та елементарного співставлення фактів зопалу розповсюджувати подібні лже – сенсації назагал, роздмухуючи конфлікт, наносячи шкоду не тільки іміджу державного навчального закладу, але і власному авторитету?

Маючи деяке уявлення про саму “кухню” підготовки сесійних засідань, сміємо запитати:

Чому перед винесенням на сесію районної ради питання, що стосуєтьсяучнівського гуртожитку державного навчального закладу, було взято до уваги позицію тільки жильців із числа сторонніх для училища осіб і зовсім не враховано думку іншої сторони, якою є дирекція училища, колектив, які, в даному випадку, представляють державні інтереси та в рамках статутних повноважень відповідальні за об’єкт?

Навіть якщо допустити, що звернення жильців з’явилось спонтанно і вимагало нагального розгляду перед запланованим і анонсованим порядком денним, то чому було терміново не викликати на сесію директора училища (щоб добратися від училища до залу засідань Бучацької РДА досить 3 – 5 хвилин) і дати йому можливість висвітлити точку зору керівника, якому держава на ймення Україна доручила в рамках статутних повноважень і обов’язків  не тільки розпоряджатися, але й відповідати за збереження державного майна, забезпечувати захист прав учнів та працівників закладу.

А тепер –  за текстом  публікації:

Як випливає з її першого абзацу, йдеться не про вотчину  п. Бугаєнка (чи кого б то не було на його місці), а про споруду, яка має особливий статус – статус учнівського гуртожитку державного навчального закладу.

Отож, згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 208 від 03.06.1986р., Примірного положення про учнівський (студентський) гуртожиток, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України №1004 від 13.11.2007р., проживання сторонніх осіб в студентських (учнівських) гуртожиткахвзагалі заборонене.

Крім того, у вересні 2003р. було видано наказ МОН України за №623 “Про припинення передачі в оренду жилих приміщень будівель гуртожитків”.

Пригадаємо кризові 90 – ті роки минулого століття; страйки освітян, затримки зарплат по півроку, відключення електроенергії, відсутність фінансування інших потреб навчальних закладів, в тому числі ремонтів. (Якраз той час, коли в гуртожиток училища оселилася п. Музика та інші). Згідно нормативних документів ордер, як підставу для прописки в тимчасовому житлі видавало училище.

Так, щоби уберегти споруду від руйнації, за погодженням із тодішніми очільниками управління освіти і науки Тернопільської ОДА, як вихід із ситуації, було прийнято рішення про надання вільних приміщень учнівського гуртожитку в тимчасовий найм під житло працівникам та іншим громадянам, (хто мав потребу).

Так, ті, що поселилися, здійснювали біжучі ремонти за свої кошти, але в рахунок оплати за проживання (був такий своєрідний бартер).

Вже протягом  2007 – 2009 рр.,  з метою  теплозбереження в рахунок оплати за проживання на деякий час була дозволена заміна  вікон і дверей, хоч в багатьох кімнатах вікна і двері служать до цих пір. Їхній стан із закономірних причин не з найкращих. Адже споруда введена у експлуатацію ще в 1974 році.  Але дирекція разом  з батьківською громадськістю  докладає зусилля і вже замінені майже всі вікна на поверхах, де проживають учні.

Повною нісенітницею є те, що в гуртожитку була відсутня каналізація централізоване опалення, система електропостачання.

При поселені всім було достеменно відомо про статус споруди. Про те, що учнівський гуртожиток коридорної системи, де зручності передбачені не в кожній кімнаті,  а розташовані у спеціально відведених приміщеннях і єспільного користування.  Якщо когось не влаштовували такі умови можна було  шукати варіанти найму тимчасового житла в приватному секторі тощо.

Систематично 2-3 рази в рік з ініціативи та за участю дирекції проводилися загальні збори, на яких жильцям доводилася інформація про особливий статус споруди.  Зміст нормативно-правових документів, що стосуються учнівських гуртожитків; під розпис, доводився зміст інструкцій, що забороняють самовільне втручання у  комунікаційні системи, використання газових плит ( з балонами ) для приготування їжі тощо.

Більшість жильців розуміли і  розуміють законність вимог дирекції. Та окремі, якраз ті, яких важко назвати малозабезпеченими, почали самовільно втручатися у комунікаційні системи, руйнуючи їх, облаштовуючи  в тимчасово займаних кімнатах  без належної гідроізоляції душові кабіни, вмивальники, тощо. Їх  “самобуди” спричинили нищення підлоги і стін  в коридорах та  санвузлах на 5 та 2 – ому поверхах, протікання води і каналізаційних стоків на поверхи, де проживають учні та у підвальні приміщення; спричинили засмічення і фактичне  виведення з ладу вентиляційної системи.

Із початком  збурення суспільства Революцією Гідності  неправомірні  претензії  окремих винаймачів тимчасового житла активізувались. Почала вестися мова про перспективу… приватизації тимчасово займаних ними приміщень.

На чергових зборах, що відбулися 10.12.2014р. жильцями була висунута вимога щодо покращення умов їх проживання шляхом  перепланування комунікацій  окремих поверхів та приміщень. Закономірно, що пропозиція була відхилена з кількох причин:

Вибіркове  перепланування окремих приміщень типового учнівського гуртожитку з ініціативи і потреби  винаймачів тимчасового житла, більшість яких до училища не мають ніякого стосунку, є неправомірним і недоцільним.

Та, найголовніше, ця споруда у свій час уже була визнана аварійною, із-за чого укріплювалася спеціальними металоконструкціями. У листопаді минулого року  по зовнішньому периметру будівлі, особливо з північної сторони, були замічені нові тріщини, у зв’язку з чим дирекцією  було направлено звернення в Державний науково-дослідний та проектно – вишукувальний інститут “НДІ Проектреконструкція” Тернопільський філіал  з метою обстеження будівлі. У технічному висновку за результатами роботи спеціалістів  цієї установи  йдеться про те, що (мовою документу ):

« 1. Самовільне проведення локальних переобладнань елементів будівлі та інженерних мереж водопостачання і каналізації (інженерного забезпечення гуртожитку) та аварії на цих самовільно влаштованих комунікаціях, негативно  впливають на міцність і стійкість будівлі гуртожитку  та знижують терміни  надійної та безпечної експлуатації об’єкту (див.Висновок від 22.12.2014р.)

2.У зв’язку з тим, що частина несучих конструкцій знаходиться у незадовільному технічному стані – для фундаментів, стін, а частина  цегляних стін  у технічному стані, який близький до передаварійного, таке локальне самовільне  переобладнання  елементів будівлі та інженерних  мереж водопостачання і каналізації спричинить аварійну ситуацію, як по частинах, так і у цілому для гуртожитку.

3.Адміністрації  ДНЗ “ Бучацьке професійно – технічне училище “ слід вжити негайних заходів щодо проведення  інженерного забезпечення та конструкцій будівлі гуртожитку  до вимог  державних  будівельних норм та нормативів з експлуатації  будівлі гуртожитку відповідно до чинного законодавства  України».

(У цьому ж документі наявна  фотофіксація  чисельних фактів  самовільного втручання у мережі).

Як кажуть, коментарі зайві.

Ще до цього висновку,  на зборах жильців, що відбулися 10.12.2014 р., усі були попереджені  про проведення ремонтних робіт із ліквідації порушень та заміни  сантехніки і підлоги  у санвузлах 2 і 5 поверхів. (На поверхах, де проживають учні, ремонт проведено в першу чергу, протягом 2012-2013 н.р.). Завершення робіт планувалося до 10 квітня цього року.

Із початком ремонтних робіт у березні 2015 р. з боку жильців чиниться безпідставний супротив їх проведенню і  навіть наступ: скарги в різні інстанції, демонстрації  зі співом  славня держави, законодавством якої вони ж нехтують ( до протестних акцій залучаються неповнолітні діти, на них запрошуються представники владних органів  аж до рівня депутата Верховної Ради України).

На наш погляд, прагнучи поступу до цивілізованої правової держави, до європейської спільноти, нікому не можна нехтувати чинним законодавством.

Отже, ніхто не «відрізав»  водопостачання, а були розпочаті ремонтні роботи з ліквідації наслідків самовільного втручання окремих осіб в інженерні мережі водопостачання і каналізації не приватної будівлі, а учнівського гуртожитку державного навчального закладу. Робота розпочата з п’ятого поверху, а на інших чотирьох поверхах є вода, діють вбиральні, каналізація. Всі мають можливість ними скористатися.

Відносно заборони користуватися “прибудинковою територією”. Не може бути такої на цілісній території Державного навчального закладуБучацьке ПТУ( Державний акт на право постійного користування земельною  ділянкою серія ЯЯ № 297565 від 29.03.2012р.)

Разом з тим, всім громадянам, що перебувають на території навчального закладу належить  дотримуватися деяких обмежень .(Наприклад: не палити, не вживати  спиртного, не лихословити, не викидати сміття через вікна, не ламати зелені насадження, не нищити квіти до вирощування яких жоден з жильців рук не прикладає, тощо. Як і обмежень щодо пропуску та перебування в гуртожитку сторонніх осіб).

І не тому, що так хочеться  директору, завгоспу, коменданту чи вахтеру і сторожу, а тому, що це передбачено  нормативними документами рівня Міністерства  освіти і науки України, єдиними для всіх ДНЗ .

Дивує позиція депутатів  районної ради, які є керівниками чи працівниками державних навчальних закладів, котрі дуже добре ознайомлені  із нормативними документами, що стосуються  учнівських гуртожитків. Навіть  за відсутності колеги – директора училища – вони могли донести районному депутатському корпусу основний їх зміст.

Також у публікації йдеться про те, що на жильців чиниться тиск  заборонами використовувати підвальні приміщення для зберігання продуктів. (Точніше – для облаштування кладових із переплануванням приміщень з ініціативи  тих же жильців).

Але всім без виключення  очільникам району достеменно відомо, що підвальні приміщення навчального корпусу  і гуртожитку училища є об’єктами цивільної оборони, упорядкуванню і облаштуванню яких, за відомих всьому світу  обставин, нині приділяється особлива увага  по всій Україні, а їхнє перепланування та використання не за призначенням  тягне за собою кримінальну відповідальність  для керівника. (Про що йдеться у листі Бучацької РДА за № 02-1643 /01 -20 від 24.12.2014р. та у Приписі про усунення порушень вимог законодавства у сферах пожежної, технічної безпеки, цивільного захисту від 20.02.2015р. Бучацького райвідділу Управління  державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області).

Після публікації в газеті  масований наступ жильців триває, у тому числі на всі “гарячі лінії” , телебачення тощо.

Але позиція і дії дирекції є правомірними і навіть недостатньо рішучими. На погрози , що хтось йтиме із протестами аж до Києва хочемо всім відповісти і запевнити: ми також добре знаємо туди дорогу. Але наша дорога ґрунтуватиметься  на правових засадах.

За дорученням загальних зборів трудового колективу ДНЗ «Бучацьке ПТУ» (протокол №1 від 08.04.2015р.).

Голова зборів                                                 О.П. Ульянова