Головна Новини Чому Володимир Гройсман відвідав Тернопільщину?

Чому Володимир Гройсман відвідав Тернопільщину?

Сьогодні 20 липня у Тернопільській області відбувся масштабний Форум «Децентралізація – основа формування нової системи управління та місцевого розвитку». У ньому взяли участь чимало високоповажних осіб: голови та представники об’єднаних територіальних громад області, районних адміністрацій, очільник  Тернопільщини – голова адміністрації Степан Барна та багато інших. Спеціально з робочим візитом на Тернопільщину приїхав і прем’єр-міністр  України Володимир Борисович Гройсман.

Під час форуму обговорювали чимало важливих питань щодо розвитку територіальних громад, запровадження нових реформ, а також ключові проблеми.

Зокрема, питання нової системи управління та місцевого розвитку. Окрему увагу приділили питанням нагляду за рішеннями  органів місцевого самоврядування тощо.

«Сьогодні нас об’єднує ідея. Ідея заможної  економічно-сильної розвинутої України. Я, опираючись на свій досвід у роботі, можу чітко запевнити, що без якісного місцевого самоврядування, ініціатив місцевої влади, не можливо збудувати міцну державу, – сказав у привітальній промові Володимир Гройсман. –  Ніколи централізована країна не буде успішною. Тому, що вона в першу чергу пригнічує систему управління, ініціативу, яка має народжуватись знизу. Ця ідея і була рушійною силою, коли я погодився іти працювати в Уряд у 2014 році».

Глава Уряду підкреслив, що сьогодні одним із основних завдань є – завершити процес об’єднання територіальних громад.

«Через діалог та постійний контакт з людьми, визначити оптимальну модель розподілу повноважень та сформувати модель системи представництва центральних органів виконавчої влади на місцях. Треба оптимізувати процеси і робити для того, щоб влада стала ефективною. Ця реформа – не для чиновників, а  для людей», – зазначив Володимир Борисович.

Окремо Глава уряду розповів про розвиток земельних відносин  та цільову підтримку малого й середнього бізнесу на селі. Володимир Гройсман повідомив, що Уряд закладе в проект бюджету на 2018 рік не менше 1 млрд. грн. на програму підтримки фермерства.

«Ті ресурси, які ви сьогодні маєте на місцях, зможуть дати зовсім іншу якість освіти, охорони здоров’я, середовища громад. Громада – це середовище, де живуть люди. Там має бути якісна освіта, охорона здоров’я, інфраструктура, культура. А головне – місцевий економічний розвиток та включення громадян у прийняття рішень. Це підвищить ефективність вашої діяльності. Якщо влада і громада співпрацюють і розуміють спільний напрямок, вони завжди знайдуть спільний шлях. Якщо дивитимуться в різні сторони – прірва буде зростати», – заявив Володимир Борисови.

Прем’єр-міністр додав, що Кабінет Міністрів України розраховує, що пакет законопроектів по медичній, освітній та пенсійній реформах буде остаточно ухвалений у Верховній Раді вже у вересні, і це дасть можливість скоригувати проект бюджету на 2018 рік та запустити процеси перетворень якомога швидше.

«Не менш важливою є пенсійна реформа. Це чи не перша  системна реформа, яка дасть можливість викривлену систему зробити стрункою та бездефіцитною. Як тільки буде ухвалено рішення, у вересні, зможемо провести підвищення пенсій для 9 мільйонів пенсіонерів. І це люди, які все життя працювали, а тепер живуть на мінімальні пенсії», – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр України ініціює розробку окремого проекту закону, який дозволить передавати землі поза населеними пунктами в управління об’єднаних територіальних громад і, таким чином, зніме всі існуючі спекуляції в цьому сегменті земельних відносин.

«Ключова мотивація об’єднання територіальних громад – отримання адміністративних повноважень  та акумуляція ресурсів для вирішення місцевих проблем і реалізації проектів місцевого значення.

Дуже важливо, щоб створена громада була самодостатньою – і по території, і по кількісному складу. Тоді будуть мати достатньо коштів, повноважень, щоб побудувати якісні послуги в освіті, охороні здоров’я, сформувати якісну інфраструктуру, зробити інвестиції в культуру, місцевий економічний розвиток, – сказав Глава Уряду. – Процес об’єднання має пришвидшитися, але тільки шляхом діалогу, роз’яснення, дискусією і переконанням».

Володимир Гройсман на завершення сказав, що зараз готується рішення про оцінку управління регіонами  з огляду формування територіальних громад і підтримав пропозицію надання соціальної субвенції об’єднаним територіальним громадам, здатним ефективно використати ресурс.

Про стан, ефективне зростання, та перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад в області розповів голова Тернопільської державної адміністрації Степан Барна.

«Переконаний, що усі присутні на Форумі безпосередньо відчувають що таке децентралізація влади. Як на мене, це коли прем’єр-міністр приїжджаючи на такі зустрічі, спілкується з головами територіальних громад, як з головами обласних держаних адміністрацій.

Я можу спокійно сказати, що децентралізація у Тернопільській області на 70% реалізувалась. З чого все починалося? Ми пригадуємо 2014-2105 роки. Завдяки принциповій позиції тоді діючого голови Верховної ради, а нині прем’єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсмана, було прийнято окрему постанову, котра дала можливість піти на вибори 26 територіальним громадам. Було багато скептиків. З того часу минуло два роки. Якщо так все погано, як стверджують деякі, то чому і надалі формуються територіальні громади? Прикладом є 10 нових територіальних громад за найближчий рік, 4 самодостатні громади, котрі сьогодні просяться на вибори. Нині 36 територіальних громад охоплюють 34% території краю – це більше 27% населення області.

Та беремо до уваги нині не кількість утворених громад, а якість їх роботи. Візьмемо тих же 26 громад, котрі об’єднались у 2015-2016 роках, вони отримали з останніх доходів у чотири рази більше – 355 мільйонів гривень. Розширення повноважень дає конкретні можливості для  реалізації делегованих повноважень, а також розширення компетенції  громад щодо фінансування значної частини видатків. Хочу відзначити, що у цьому випадку повноваження територіальних громад зросли майже у 10 разів. Тобто з 86 млн. грн. до  872 млн. грн. Це є конкретна відповідальність, котра сьогодні поставлена перед громадами.

Показником власних доходів є те, що відбувається зростаннях тих самих власних доходів на 1 жителя. Якщо на старті це було 240 грн., то сьогодні маємо 901 грн. Це найкращий показник. Є успіх і в реалізації проектної політики. Візьмемо до прикладу Теребовлянський район – 4 територіальні громади отримали субвенцію на розвиток інфраструктури в еквіваленті  майже 30 млн. грн. за один рік. Або ж візьмемо до прикладу Шумську громаду, котра отримала на розвиток інфраструктури майже 16 млн. грн. Це реальні речі, котрі змінюють обличчя регіону.  Хотів би окремо відмінити і роботу депутатів обласної ради цього скликання. Вони підтримують розвиток, реформу децентралізації. Сьогодні майже не дискусійним є питання реформ у галузі медицини, освіти тощо», – сказав голова держадміністрації.

Попри значні досягнення, економічне зростання області, Степан Степанович назвав і важливі проблеми, котрі потрібно негайно вирішувати:

«Перше – це завершити формування законодавчої бази для об’єднаних територіальних громад. Ми маємо чітко розуміти, у якому статусі сьогодні перебувають ОТГ. Друге – це усвідомлення того, що об’єднані територіальні громади – це не лише повноваження, не лише фінансовий ресурс, а й відповідальність. Саме сьогодні ми маємо розуміти, що прийняття відповідальних законодавчих актів, котрі будуть регулювати питання взаємовідносин: органи державної влади, кабінету міністрів в частині делегованих уповноважень територіальних громад мають бути прийняті найближчим часом. Третє – ми маємо розуміти, що серед найбільш очікуваних секторальних законів, який має бути прийнятий на рівні територіальних громад – це  питання розпоряджатися землею на всій території об’єднаної територіальної громади, а не лише в межах населених пунктів. Четверте – виконання об’єднаними громадами бюджетів цьогороіч показало, що є певні проблеми по реалізації делегованих повноважень. Надто у питаннях медицини, освіти і це треба піднімати та розуміти, якщо не можете справитися, віддайте повноваження органам державної влади. П’яте – реалізація якісних проектів. Ми отримали унікальний ресурс. Тільки за рахунок коштів державного бюджету у 2015-16 роках 26 територіальних громад отримали субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури – 141,1 млн. грн. У 2017 році ще на 115 млн. грн. Ключова проблема – відсутність кадрів в територіальних громадах, котрі здатні реалізувати ці проекти. Тому, шановні колеги сьогодні у нас є унікальна можливість поспілкуватися та виробити план спільної взаємодії державної влади і місцевого самоврядування», сказав на завершення Степан Степанович.

Під час Форуму були присутні чимало голів територіальних громад. На скільки знаковою для них є ця подія і чи допоможе у розвитку ОТГ. Ми запитали у голови Великогаївської територіальної громади Олега Кохмана:

«Приємно, що сьогодні приїхало багато людей, котрі докладають максимум зусиль до розвитку територіальних громад. Ділимося досвідом, радимося, обговорюємо якісь спільні як досягнення, так і проблеми. Ми не конкуренти. А навпаки – команда, яка піднімає українські села, економіку. Багато цікавого ми почули і від пана Гройсмана.

Мене часто запитують чи реформа децентралізації – це на краще, чи навпаки – крок назад. Я завжди відповідаю, нехай вчинки говорять самі за себе. Ніколи не хочу видатись голослівним. Але, до прикладу, за рік ми повністю провели освітлення вулиць у кожному із сіл, відкрили пожежне депо, ремонтуємо дороги. Роботи йдуть і люди задоволені».

Під час робочої поїздки на Тернопільщину, Володимир Гройсман відвідав ПОП «Іванівське», що знаходиться у Теребовлянському районі. Володимир Борисович радо поспілкувався із директором ПОП Антоном Івановичем Біликом та його колективом. А ще прем’єр-міністр надумав змінити на півгодини професію і відчути себе звичайним сільським комбайнером. Для цього він із дозволу пана Білика трохи покермував комбайном та збирав ріпак.

«Як надумаю міняти роботу – не пропаду», – жартома зауважив Володимир Борисович.