Головна Новини Чоловік який вкрав у “Новусі” вино вважав, що крадіжка є малозначною

Чоловік який вкрав у “Новусі” вино вважав, що крадіжка є малозначною

Верховний Суд України скасував ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та погодився з правовою позицією апеляційного суду Тернопільської області у кримінальному провадження стосовно Ігоря С., про це повідомили в прес-службі апеляційного суду Тернопільської області

Отож, згідно з вироком апеляційного суду Тернопільської області наприкінці липня 2014 року, під вечір 59-річний Ігор С. зайшов до торгового центру “Новус” (м. Тернопіль) і, переконавшись, що за ним ніхто не спостерігає, намагався непомітно викрасти дві пляшки вина та фруктово-горіхову суміш, але на виході з торгового приміщення був затриманий працівниками охорони.

У суді обвинувачений просив закрити проти нього кримінальне провадження, оскільки вважав, що вчинена ним крадіжка є малозначною через невелику суму викраденого. Колегія суддів із таким твердженням не погодилась, зауваживши, що Ігор С. викрав не продукти харчування, а ласощі і алкогольні напої, тому колегія визнала С. винним і засудила за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 185 КК України (замах на крадіжку) до штрафу у розмірі 850 грн. Однак Вищий спеціалізований суд України вирок скасував та закрив проти Ігоря С. кримінальне провадження.

Не погодившись із постановленим ВССУ рішенням, заступник Генерального прокурора подав до Верховного Суду України заяву про перегляд цієї справи в суді вищої інстанції. За результатами розгляду ВСУ ухвалу скасував і направив справу на новий розгляд до суду касаційної інстанції (ВССУ).

Вивчивши матеріали справи, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ визнав, що вчинене С. діяння не може розцінюватись як малозначне, оскільки, відповідно до КУпАП, у 2014 році кримінальна відповідальність за майнові злочини виникала у разі, якщо вартість викраденого перевищувала 121 грн. 80 коп. Тим часом, сума викрадених Ігорем С. продуктів становила 193 грн 47 коп., що на 72 грн. 30 коп. перевищує визначену на той час законом мінімальну шкоду. Заслухавши суддю — доповідача по справі та доводи прокурора, суд касаційної залишив без змін вирок апеляційного суду Тернопільської області.