Головна Новини Чого Барна звернувся до Гройсмана?

Чого Барна звернувся до Гройсмана?

Погасити заборгованість перед викладачами та студентами закладів профтехосвіти на Тернопільщині можна буде після виділення додаткових коштів з держбюджету. Аби врегулювати це питання Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна звернувся до прем’єр-міністра України з проханням виділити додаткову стабілізаційну дотацію на заклади профтехосвіти області. За його словами, до кінця нинішнього року потреба у фінансах складає 37 млн. грн.
«Професійно-технічна освіта в Україні потребує реформування. При цьому потрібно вирішувати питання щодо забезпечення фінансування на зарплати, стипендії та на утримання закладів цього профілю. Так, більшість ресурсів разом з повноваженнями передано на органи місцевого самоврядування. В м.Тернополі забезпечити заклади профтехосвіти коштами легше, оскільки вони дофінансовуються за рахунок громади обласного центру. Однак у районах ситуаціє є гострішою. Тому я звернувся до прем’єр-міністра України посприяти у виділенні стабілізаційної субвенції», – зазначив Степан Барна.
Сьогодні, 13 жовтня під стінами адмінбудинку Тернопільської обласної ради викладачі, студенти та представники профспілок закладів профтехосвіти Тернопільщини провели попереджувальний мітинг з вимогою погасити заборгованість та повернути 20% професійну надбавку. Голова Тернопільської ОДА Степан Барна вийшов до пікетувальників, запропонував сформувати робочу групу з числа керівників закладів та представників профспілок трудових колективів, з якими обговорив подальші кроки щодо врегулювання ситуації.

Нагадаємо, з 2016 року в рамках бюджетної децентралізації утримання ПТУ було вирішено перекласти на місцеві бюджети. Для Тернопільщини ця сума складає близько 190 млн. грн на рік.