Головна Новини Чи «підуть гроші за дитиною” у тернопільські приватні садочки?

Чи «підуть гроші за дитиною” у тернопільські приватні садочки?

Ще з часу прийняття у 2017 році нового Закону «Про освіту» з’явилася потенційна можливість для фінансування приватних закладів освіти за рахунок бюджетних коштів.

Реальне втілення така можливість отримала у Києві з початку 2019 року. Зокрема, влітку 2018 року депутати Київської міської ради підтримали впровадження у столиці нового механізму фінансування дошкільних закладів «гроші ходять за дитиною».

Нові принципи фінансування було запроваджено як для комунальних, так і приватних закладів. Для реалізації механізму “гроші ходять за дитиною” в приватному садочку необхідне досягнення одночасно трьох складових: дитина має бути зареєстрована в м. Києві; заклад освіти має бути зареєстрований у м. Києві; заклад освіти повинен мати ліцензію на здійснення дошкільної освіти.

У подальшому, якщо всі зазначені складові зустрілися в одному місці, укладається  тристоронній договір між приватним закладом освіти, управлінням освіти районної в місті Києві державної адміністрації та батьками (опікунами), діти яких навчаються у приватному закладі освіти.

На практиці ж принцип «гроші ходять за дитиною» означає, що батьки дітей, котрі навчаються у приватному садочку, зможуть отримати знижку за його відвідування. Ще раз підкреслимо, що безпосередньо батьки не отримуватимуть коштів із бюджету. Кошти у вигляді компенсації може отримати приватний садочок і в подальшому зробити знижку для батьків або ж не збільшувати вартості оплати за навчання у випадку подорожчання комунальних послуг.

Розмір знижки, тобто компенсації, який отримуватиме садочок, дорівнює «базовому фінансовому нормативу», який визначатиметься щорічно відповідно до рішення сесії Київської міської ради.

У 2019 році розмір компенсації становитиме 2490 грн. за один місяць навчання однієї дитини.

Вважається, що отримані кошти мають бути використані приватним садочком на наступні цілі: заробітна плата працівників; витрати на оплату комунальних послуг; витрати на поточні видатки на одну дитину в місяць (на медикаменти, канцелярські та господарські товари, текстильні вироби, поточне обслуговування).

На Тернопільщині подібного ноу-хау ще не запроваджено, однак тернопільським чиновникам з освітянської сфери варто було б взяти це столичне нововведення на озброєння, адже в нас теж чимало батьків віддають своїх чад не у комунальні, а у приватні дитсадки, і ця тенденція з року в рік набуває поширення.

Джерело: Тижневик “Номер один”