Головна Новини Чи мав Бицюра право відчужити 26 сотих землі бібліотеки??

Чи мав Бицюра право відчужити 26 сотих землі бібліотеки??

4В Тернопільській обласній державній адміністрації завершили друге службове розслідування. Спочатку перевіряли заступника голови ОДА Івана Бабійчука, якого звинуватили у хабарництві. Після цього взялися за іншого заступника – Леоніда Бицюру. Його звинуватили у зловживанні службовим становищем. І якщо перше розслідування провели після публікацій у місцевих ЗМІ, то друге розпочали після Постанови слідчого УМВСУ в області.

Постанова про необхідність обгрунтування правомірності дій Леоніда Бицюри надійшла в облдержадміністрацію у червні. Розпорядження про проведення службового розслідування голова ТОДА Степан Барна підписав 7 липня. Як завершилося це розслідування журналістам розповів заступник голови Іван Крисак. Він же очолював комісію, яка проводила перевірку законності дій Леоніда Бицюри.

У виданій постанові слідчий просив з’ясувати чи мав право заступник голови ТОДА Леонід Бицюра давати доручення виконуючій обов’язки управління капітального будівництва вилучати і передавати міській раді земельну ділянку в розмірі 26 сотих перед недобудованою обласною бібліотекою. До речі, матеріали про незаконне відчуження частини земельної ділянки, Іван Крисак передав в правоохоронні органи ще у грудні минулого року, коли виконував обов’язки голови ТОДА.

«Леонід Бицюра не мав права давати такого доручення, оскільки ні один із заступників не має права давати доручення щодо вилучення чи відчуження будь-якого майна державної власності, – зазначив Іван Крисак, заступник голови ТОДА. – Заступники можуть це робити тільки за згодою голови облдержадміністрації».

Висновки проведеного розслідування передали слідчому. Тепер Леонід Бицюра, який на час проведення розслідування був відсторонений від виконання обов’язків, повернеться до роботи. Далі справу продовжать розглядати в міліції.

Леонід Бицюра, після виступу Івана Крисака, представив журналістам свою точку зору. Зокрема, зазначив, що діяв у рамках закону, оскільки відповідно до розподілу обов’язків між керівниками області, який же затвердив сам Крисак, за ним залишалися й питання пов’язані із будівництвом та містобудуванням . А одним із доручень визначено, що він контролює реконструкцію площі Героїв Євромайдану.

Та питання не тільки в тому чи мав право Леонід Бицюра доручати вилучати і передавати земельну ділянку міській раді. Фактично, чиновники передавали землю, яка їм не належала, оскільки, за словами Леоніда Бицюри, юридично земельна ділянка, де стоїть довгобуд, не закріплена ні за управлінням капітального будівництва, ні за обласною адміністрацією. А сама недобудована споруда належить Фонду державного майна. Оскільки земля не належить обласній бібліотеці, то й відчужити її не можливо. Але Леонід Бицюра пояснив, що таким чином мав намір легалізувати нарешті цю земельну ділянку. Адже якщо місцева влада доб’ється того, що бібліотеку таки передадуть у комунальну власність, то питання землі все-одно постане. Тож за погодження обласної організації Спілки архітекторів України вирішили співпрацювати з міською радою. Їй передавали частину землі перед бібліотекою, а міська рада зобов’язувалася оплатити та затвердити проект землеустрою. Після цього можна було затверджувати земельну ділянку за обласною бібліотекою.

26 сотих, які передали міській раді, мали стати частиною підземного паркінгу, який мали намір збудувати на площі Героїв Євромайдану. Утім, від цієї ідеї, як зазначили обидвоє заступників голови облдержадміністрації, на початку липня в міській раді відмовилися.