Головна Новини Чи знайшли активісти закордонну нерухомість Надала?

Чи знайшли активісти закордонну нерухомість Надала?

Декларації посадовців різних рангів перевіряли представники творчого молодіжного об’єднання «Нівроку» та антикорупційної коаліції «Чесна влада – багата держава». Робота тривала із серпня минулого року, а 28 березня цього року під час прес-конференції вони розповіли про результати.

Усього було перевірено 80 декларацій: голови ТОДА та його заступників, голови Тернопільської обласної ради і його заступників, голів райдержадміністрацій і їхніх заступників, голів районних рад, міського голови Тернополя і його заступників, голів міст Бережани, Кременець, Чортків. У восьми деклараціях дослідники виявили невідповідності між поданими даними та реальним станом речей у житті декларантів. У цьому матеріалі йтиметься про посадовців Тернопільської міської ради.

«Декларацією Івана Хімейчука, заступника міського голови Тернополя, ми були «приємно» вражені, – розповіла Ольга Мазаєва, керівник проекту. Виявляється за рік, з доходом на сім’ю із трьох осіб у 165 тисяч 889 гривень, йому вдалося побудувати будинок площею 530 квадратних метрів. Можна собі уявити будівлю такою площею і уявити, які мають бути джерела доходу цього чиновника. Зважаючи на дані, вказані у його попередніх деклараціях, у нас не складається пазл. Крім того, він забув, що є засновником Благодійного фонду «Фонд добра», у який надходили благодійні внески зі всіх лікарень міста. У декларації даних про нього немає.».

Цю та інші декларації, у яких виявили невідповідності, активісти надіслали в Національне агентство з питань запобігання корупції.

Щодо міського голови Сергія Надала, то до його декларації у перевіряючих запитань не виникло. Вони намагалися знайти інформацію про нібито існуюче закордоном нерухоме майно керівника Тернополя. Утім підтвердити цю інформацію не змогли.

«Дуже багато є інформації про те, що у Сергія Надала є статки закордоном, – говорить Ольга Мазаєва. – Ми моніторили іспанські та німецькі реєстри, наскільки це можливо було зробити. Справа в тому, що закордонні реєстри у переважній більшості не дають можливості пошуку по прізвищу. Якщо маєте конкретну адресу, то можете дізнатися, хто власник, але не маючи конкретної адреси, власника не знайти. У нас в цьому плані реєстри більш відкриті. Німецькі реєстри взагалі закриті стосовно пошуку по фізичній особі, лише по адресі, якщо по фірмі, то через код. Тобто нам не вдалося знайти будь-якої інформації. Ніхто з осіб, які, можливо, володіють інформацією про майно міського голови закордоном, нам її не надали. І ми її не змогли ні перевірити, ні ідентифікувати. Наш самостійний пошук нічого не дав. Я переконана, навіть якщо таке майно є, то воно не зареєстровано безпосередньо на особу, а скоріш за все на фірму, що набагато безпечніше і спокійніше у плані користування.».