Головна Новини Чи добудують вбиральню у школі у Старому Таражі на Кременеччині, з’ясовували журналісти...

Чи добудують вбиральню у школі у Старому Таражі на Кременеччині, з’ясовували журналісти ТСН

В Україні з початку року шкіл із вуличними вбиральнями було майже 700. Деякі школи країни не можуть дозволити собі обладнати туалети в і без того малих приміщеннях. Як варіант — можна школи добудувати. На це потрібні чималі кошти. Чи стане врешті такий варіант виходу із ситуації реальністю і хто за це має заплатити — вкотре з’ясовували журналісти ТСН на прикладі сільської школи на Кременеччині.

Вперше у Старому Таражі, що на Кременеччині, журналісти ТСН побували наприкінці березня цього року. Сюди їх завела тема про шкільні вбиральні, які у багатьох віддалених селах країни досі знаходяться на вулиці, пише Кременець Сіті
Тоді кореспондентці Світлані Павук довелося поміряти кроки від школи до вбиральні. Їх вона нарахувала аж 72. Пройти майстер-клас із користування туалетом та дізнатися, що туалетний папір треба мати з собою, а якщо забув — в приміщенні вбиральні його не знайдеш. Рукомийник теж на дворі, а не в приміщенні. Вода у ньому — холодна. Мило, як і туалетний папір, потрібно носити з собою, — кажуть місцеві.

Керівники сільської школи проблему визнають, і кажуть, що навіть підготували проєкт добудови. Ціна проєкту — 200 мільйонів гривень. Сума непідйомна для місцевого бюджету. Проте, як самі зазначають, просто обладнати старе приміщення, яке заледве вміщує учнів у класах, нереально.

Облаштувати “теплі” вбиральні можуть далеко не всі школи, — з’ясували тоді журналісти. А вже через пів року, у новому сюжеті ТСН, журналісти розкажуть на прикладі тієї ж школи у Старому Таражі, як відбувається реалізація нових-старих обіцянок попереднього та діючого урядів щодо створення справжнього “інфраструктурного буму”.
Програма з облаштування шкіл новими вбиральнями була затверджена ще на початку року під умовною назвою “Гідність дитини”. Кошти на її реалізацію будуть виділяти, які раніше, — за рішенням столичних міністерств.

Прем’єр Віктор Гончарук дав завдання головам адміністрацій повідомити повний перелік “всіх шкіл, стадіонів та садочків, по яких не завершена реконструкція чи будівництво”.

Проєкт добудови місцева сільська школа подавала до розгляду вже двічі. І двічі отримувала відмову. Як буде цього разу, ніхто сказати не може.