Головна Новини Чи готова Тернопільщина до повені і льодоходу?

Чи готова Тернопільщина до повені і льодоходу?

У зимово-весняний період однією з найбільш обговорюваних тем, що турбує населення області, є формування і проходження льодоходу, весняної повені та дощових паводків.
Слід зазначити, що повінь – це фаза водного режиму річки, яка повторюється щороку в один і той самий сезон року і характеризується найбільшою водністю, високим і тривалим підйомом рівнів води. Повені, які виникають внаслідок поєднання паводкових вод з льодоходом, часто супроводжуються заторами (нагромадження льоду в руслі ріки) або зажерами (скупчення внутрішньоводного льоду, який утворює льодяну пробку), що зумовлюють додатковий підйом води і затоплення нових територій. Проте, незважаючи на те, що цей процес зазвичай супроводжується розлиттям річок з виходом води на заплаву, в умовах антропогенного навантаження на водні об’єкти, включаючи наявність штучних водних об’єктів та сучасну забудову, пропуск повені вимагає вжиття відповідних заходів для запобігання шкідливій дії води, пише vodgosp.te.ua
На території області на обліку перебуває 1401 річка загальною довжиною 6066 км, 26 водосховищ загальною площею водного плеса 3578 га, об’ємом води 79,28 млн.м3, 886 ставків загальною площею водного плеса 5627 га та об’ємом води 58,83 млн. м3. Усі водні об’єкти у період льодоходу, повені та паводків є потенційно-небезпечними. З метою зменшення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з водним фактором, водосховища та ставки надаються в оренду юридичним та фізичним особам.
Відповідно до наявної в облводресурсів інформації із 912 водних об’єктів розташованих на території області станом на 01 січня 2018 року в оренді  знаходиться 397 водних об’єктів загальною площею 4577 га., 515 водних об’єктів перебувають поза межами правових орендних відносин, за них не сплачується орендна плата і вони становлять потенційну загрозу населеним пунктам і сільськогосподарським угіддям. Найбільше таких об’єктів нараховується в Борщівському (57 об’єктів), Бучацькому (90 об’єктів), Гусятинському (40 об’єктів), Козівському (33 об’єкти), Монастириському (32 об’єкти), Чортківському (34 об’єкти) районах.
Облводресурсів при погоджені матеріалів оренди водних об’єктів надає технічні умови, що зменшує ризик виникнення надзвичайних ситуацій.
На виконання наказу Держводагентства України від 28 грудня 2017 року № 182 «Про пропуск льодоходу, повені та паводків у 2018 році» та з метою своєчасного вжиття заходів щодо захисту населених пунктів, господарських об’єктів, сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод під час пропуску льодоходу, повені та паводків, в Тернопільському облводресурсів виданий відповідний наказ від 05.01.2018 р. № 1, яким затверджено склад аналітично-диспетчерського центру обласного управління водних ресурсів та План дій Тернопільського облводресурсів щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2018 році.
Внесені зміни до персонального складу диспетчерських служб міжрайонних управлінь водного господарства.
Забезпечується постійний аналіз та узагальнення інформації про водогосподарську обстановку в області.
Проведено відповідну роботу, спрямовану на запобігання виникнення надзвичайних ситуацій на водних об’єктах області.
Стан використання водних ресурсів області, вжиття заходів щодо його покращення та запобігання виникнення на них надзвичайних ситуацій було розглянуто на черговому засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській облдержадміністрації (протокол № 11 від 10.11.2017). Рішення комісії з цього питання доведено до виконавців, проводиться контроль за його виконанням.
Важливою темою є тема гідротехнічних споруд, особливо безгосподарних. Органами водного господарства спільно з місцевими органами влади проведено обстеження гідротехнічних споруд і встановлено, які споруди перебувають в аварійному стані. В основному це відноситься до Борщівського, Гусятинського та Чортківського районів.
Виявлені недоліки узагальнено та на адресу районних державних адміністрацій і ряду голів сільських рад підготовлено та направлено відповідні листи з конкретними пропозиціями про необхідність їх усунення, приведення гідротехнічних споруд водних об’єктів у робочий стан, виготовлення у встановленому законодавством порядку на ці споруди правовстановлюючих документів.
На виконання Доручення голови облдержадміністрації від 16.01.2018 року № 04 «Щодо готовності з проведення заходів по мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій на водних об’єктах» в складі обласної комісії організовано та проведено за участю органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, працівників міжрайонних управлінь водного господарства робочі наради в Борщівському, Зборівському, Кременецькому та Чортківському районах щодо забезпечення виконання Плану дій органів управління цивільного захисту, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування по підготовці до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2018 році.


Уточнено Порядок взаємодії облводресурсів з органами управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Спільним наказом облводресурсів та управління ДСНС України у Тернопільській області (від 13.10.2017 № 468/92) затверджено Інструкцію про порядок обміну інформацією між УДСНС України у Тернопільській області та Тернопільським обласним управлінням водних ресурсів щодо запобігання виникненню та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру, пов’язані з водним фактором
З метою оперативного прийняття рішень, в обласному управлінні водних ресурсів визначені відповідальні особи за підготовку до пропуску льодоходу повені та паводків:
– Вівчарук Ярослав Данилович – заступник начальника облводресурсів, тел. (0352) 25-96-92, моб. 096-337-75-30;
–  Майка Василь Зіновійович – головний фахівець служби техногенно-екологічної безпеки тел. (0352) 25-96-92, моб. 068-147-70-50.
У міжрайонних управліннях водного господарства підготовлені до роботи аварійні бригади (46 чол.) які укомплектовані необхідними механізмами і автотранспортом (22 од.)
Створений необхідний аварійний запас будівельних та сипучих матеріалів, мішків, захисного одягу, шанцевого інструменту, пально-мастильних матеріалів. Постійно діє система спостереження за станом водогосподарської обстановки в області. Проводяться заходи з дотримання режимів роботи водних об’єктів, складений графік чергувань відповідальних за прийняття оперативних рішень.
У місцях можливих повеней: у Бережанському, Борщівському, Заліщицькому, Бучацькому, Монастириському районах області, облводресурсів приймає участь у роботі відповідних штабів по пропуску льодоходу, повені та паводків. Проводиться постійний контроль за дотриманням режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем.
На період пропуску льодоходу, повені і паводків передбачається чергування працівників, відповідальних за прийняття оперативних рішень у всіх водогосподарських організаціях облводресурсів.
Забезпечується співпраця з засобами масової інформації щодо інформування населення з питань цивільного захисту під час повені і паводків.
Для забезпечення безаварійного пропуску льодоходу, повеней та паводків впродовж 2018 року та мінімізації наслідків після виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з водним фактором, пропонуємо:
1. Місцевим органам виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування та іншими спеціалізованими (компетентними) органами:
– забезпечити організацію подальшого виконання та контроль за виконанням Плану дій органів управління цивільного захисту області, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2018 році і відповідних рішень комісії щодо виконання заходів з підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків;
– організувати, із залученням місцевого населення, виконання заходів з очищення зливових каналізаційних та дренажних систем населених пунктів, водовідвідних та меліоративних каналів, русел малих річок, водопропускних споруд під автомобільними мостами та дорогами для забезпечення водовідведення;
– організувати прийняття на баланс безгосподарних гідротехнічних споруд;
– усунути недоліки, зазначені в актах перевірки стану гідротехнічних споруд на водних об’єктах області.
2. Директору ТОВ «Західгідроенерго» Лисюку Ф.С. виконати роботи по розчистці Івачівського водосховища від плавунів та провести інші запобіжні заходи з метою попередження виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру та забезпечення безаварійного функціонування гідротехнічних споруд мікро-ГЕС в с. Івачів Горішній Івачеводолішнівської сільської ради Тернопільського району.
Вищевикладені заходи сприятимуть безпечному пропуску льодоходу, повені та паводків на водних об’єктах області.