Головна Новини Чи готова до боротьби з коронавірусом Тернопільщина?

Чи готова до боротьби з коронавірусом Тернопільщина?

Очільник обласної медицини закликав їх бути наготові та більш ефективно співпрацювати задля недопущення поширення епідемії коронавірусу в області.

Нарада з керівниками РДА та медзакладів відбулася в онлайн-режимі під керівництвом начальника управління охорони здоров’я ТОДА.

Йшлося про попередження поширенню коронавірусу в області та вжиття першочергових заходів у разі ускладнення епідситуації.
Розпочалась нарада з виступу начальника управління охорони здоров’я ТОДА Володимира Богайчука, який висловив вдячність медикам Заліщанщини та працівникам лабораторного центру за оперативне реагування та проведену налагоджену роботу з контактними особами інфікованого коронавірусом. До слова, там також призупинено надання ургентної хірургічної допомоги населенню.
– В нас на самоізоляції перебувають біля 400 чоловік. Ситуація контрольована і стабільна, – додав він.
Впродовж наради обговорено питання дотримання рекомендацій щодо дій при виявлені особи, яка відповідає зазначеному випадку, готовність закладів до надання відповідної медичної допомоги, дотримання вимог протиепідемічного режиму, біологічного захисту та безпеки.
З керівництвом кожного мадзакладу проаналізовано наявність засобів індивідуального захисту, дезинфікуючих, лікарських засобів.
Обговорено й питання праці медиків, зокрема графік роботи вахтовим методом. Зазначено, що таким особам вихід зі змін не обмежуються.
Окрім того, дано доручення спільно з місцевою владою, визначити затрати на пально-мастильні матеріалів та кисневі концентратори, а також їх запас.
В своєму виступі щодо стану готовності надання допомоги анестезіологічної служби, головний експерт за напрямом «Анестезіолія» УОЗ ТОДА Олег Ємяшев зазначив, що «важливими у вжитті першочергових заходів у разі ускладнення епідситуації, є забезпечення належними кваліфікованими медичними працівниками. Йдеться про кадрове підсилення анестезіологічної служби».
Він надав роз’яснення, у чому полягає завдання надання реанімаційної та анестезіологічної допомоги коронавірусному хворому та основні ускладнення хвороби.
– При коронавірусі специфічного лікування немає, лише симптоматичне. Але гірші наслідки хвороби – для людей старшого віку та людей з хронічним захворюваннями – додав він.
Розмежовано поняття «ізолятор» та «обсерватор». Інформовано, що контактні особи – тобто ті, хто контактував із хворим, але не має ознак захворювання – поміщають в ізолятор, обсерватор – для здорових людей, які виявили бажання чи їх рекомендовано помістити на обсервацію. Також контактні можуть самоізолюватися вдома. Їм не потрібен інфекційний стаціонар.
– Якщо ж зростатиме кількість випадків коронавірусу в області, то на початкових стадіях розвитку спалаху або епідемії використовуватимуться інфекційні бокси, в подальшому використовуються всі ліжка інфекційного стаціонару чи інфекційних відділень, які вже поновлено у всій області, де це можливо, а далі – перепрофільовуватимуться інші заклади охорони здоров’я – додав Володимир Богайчук.
Відзначено, що усі медичні працівники підготовлені з питань діагностики та надання медичної допомоги у разі поступлення пацієнтів з підозрою на інфікування коронавірусом.
«Важливо нагадати, що не треба взагалі йти в медзаклад, а обов’язково зателефонувати чи надіслати повідомлення своєму сімейному лікареві» – продовжила головний спеціаліст відділу надання медичної допомоги населенню УОЗ ТОДА з питань сімейної медицини Марія Сельська.
– Медпрацівник, який відповідає на телефонні дзвінки чи кожен сімейний лікар, якому телефонує чи повідомляє пацієнт, має чіткий алгоритм дій, у разі звернення пацієнта телефоном.
Можливості виявлення коронавірусу розповіла заступник КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» ТОР та головний експерт за напрямом «Епідеміологія» УОЗ ТОДА Марія Павельєва.
– В Україні поки що є два види тестів для діагностики коронавірусу. Це тест-системи та експрес-тести. Перші використовують лише у лабораторіях. Експрес-тести можуть проводити у закладах охорони здоров’я. Усі забори матеріалу на дослідження проводить лікар-клініцист, який зафіксував випадок підозри на COVID-2019.
– Проте, дослідження тест-системами є достовірнішим, оскільки він працює за допомогою ПЛР (полімерної ланцюгової реакції).
– Тест-системи знаходяться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я та лабцентрах. Рішення щодо дослідження приймають лікарі, які мають чіткий алгоритм дій.

Стан справ щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби в області та вжиття першочергових заходів у разі його підтвердження знаходиться на особистому контролі голови ОДА, начальника УОЗ та Головного саніторного лікаря Тернопільщини.