Головна Новини Чи вплине підняття тарифів на субсидії?

Чи вплине підняття тарифів на субсидії?

субсидії

Зростання тарифів на комунальні послуги не вплине на сімейні бюджети жителів області, які отримують субсидії. На цьому наголошують в управлінні соціального захисту населення в облдержадміністрації. Із підвищенням тарифів відбудеться автоматичний перерахунок субсидії, а обов’язкова плата, встановлена для кожного домогосподарства раніше, не зміниться при умові, що сімейний дохід залишився незмінним.

«Для тих, хто отримує субсидію зростання тарифів не вплине на бюджет сім’ї, – зазначає Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту населення ТОДА. – Якщо сім’ї чи людині призначена субсидія, тобто є визначена обов’язкова плата за комунальні послуги, то при зміні тарифів автоматично перераховується сама субсидія, яка покриває житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм. Всі субсидії при зміні тарифів будь-якої послуги перераховуються без звернення громадян. А необхідну інформацію про дохід ми отримуємо із фіскальної служби.».

А тих, хто ще не оформив пільги на оплату житлово-комунальних послуг просять звертатися в місцеві управління соцзахисту вже зараз. Це необхідно для того, щоб уникнути напливу людей та черг в опалювальний період, коли люди почнуть отримувати високі рахунки за теплопостачання.

Зараз в Тернопільській області отримують субсидії 187 тисяч домогосподарств. В опалювальний сезон ця цифра зросте до 200 тисяч. Виявляють серед отримувачів субсидій і порушників.

«За 2015 рік соціальні інспектори, які працюють у місцевих управліннях соцзахисту, виявили порушень на 400 тисяч гривень, – розповів Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. – З Міністерства фінансів України ми отримали перелік осіб – одержувачів соціальних виплат, які маємо перевірити. Та це не означає, що всіх, хто є у списку позбавлять субсидій чи інших соціальних виплат. Соціальні інспектори перевіряти кожен конкретний випадок, адже іноді інформація про порушення підтверджується, іноді – ні. На жаль, є категорія громадян, які хочуть незаконно отримувати державні соціальні допомоги. Разом з тим будь-яка звірка державних баз даних по можливих зловживаннях не страшна тим, хто чесно показує свої доходи. Вони не мають чого боятися, бо все показали у своїх деклараціях. А той, хто незаконно отримує субсидії, повинен їх повернути. При виявлені порушення призначення субсидії припиняється і повертаються кошти, які держава заплатила за житлово-комунальні послуги. Штрафних санкцій немає. Із 400 тисяч гривень, нарахованих неправомірно, жителі області вже повернули близько 60%. У більшості випадків люди, які допустили порушення згідні повернути державі кошти.».