Головна Новини Чи будуть за комунальні борги забирати житло розказав Павло Петренко на Тернопільщині

Чи будуть за комунальні борги забирати житло розказав Павло Петренко на Тернопільщині

Обговорити проблемні питання з керівництвом області та міста, проінспектувати використання державних коштів, виділених для Тернопілля та провести прийом громадян у Збаражі приїздив міністр юстиції Павло Петренко. З робочим візитом у нашому краї він побував 13 вересня.

Про децентралізацію, підготовку до опалювального сезону та реформу органів юстиції йшлося під час колегії обласної державної адміністрації. Заслухавши керівників управлінь, Павло Петренко коментував, задав запитання та рекомендував, що зробити, щоб змінити ситуацію на краще. Зокрема, були у нього зауваження щодо готовності області до роботи в осінньо-зимовий період.

«Зараз ми говоримо про заборгованість комунальних підприємств і соціальну справедливість, але яка може бути соціальна справедливість, коли весь тягар вартості, в тому числі і втрат теплових ресурсів, покладається на споживача. По-друге, до кінця опалювального сезону ви не встановити лічильників, якщо тільки 5% лічильників взагалі встановлено по Тернополю. Навіщо ви даєте зараз недостовірну інформацію? Скільки коштів закладено на ремонт і реконструкцію теплових мереж в області і місті на цей рік? Те, що споживачі не зацікавлені у встановлені лічильників – це брехня. Якраз споживачі зацікавлені у встановлені лічильників, не зацікавлені у цьому тепломережі, тому що так вигідніше списувати втрати, які зараховуються на всіх. Звичайно, уряд допомагає, але тоді коли є бажання місцевої влади спільно з урядом фінансувати модернізацію і теплових мереж, і встановлення лічильників. В принципів, за всіма показниками Тернопільська область одна з найкращих, але є проблеми в питаннях енерговтрат і обліку тепла. За даними Мінрегіону ви відстаєте від графіка, і по заготівлі вугілля, і по підготовці об’єктів соціальної сфери. До першого жовтня згідно плану все має бути готово.».

Міністр юстиції також наголосив на тому, що територіальні об’єднанні громади повинні контролювати обраних керівників та використання отриманих від держави коштів на розвиток.

«В рамках процесу децентралізації місцеві громади отримали великі фінансові ресурси і дуже важливо, щоб жителі міст, маленьких містечок і селищ знали про те, що їхня місцева влада має кошти і контролювали ці кошти, – сказав Павло Петренко. – Тільки по Тернопільській області фонд розвитку становить понад 600 мільйонів гривень – це безпрецедентна ситуація за всі роки незалежності. На цей рік – з Фонду регіонального розвитку на область виділили 300 мільйонів. І ще місцеві бюджети отримали 300 мільйонів через децентралізацію. Важливо, щоб ці фінанси йшли на потреби громадян, щоб громадяни контролювали своїх мерів, керівників територіальних громад.».

Зауважень до управління юстиції в області у Павла Петренка не було. Натомість він зазначив, що триває реформа органів юстиції, і в кожному районі області працює Бюро правової допомоги. Такі ж бюро можуть відкрити і в центрах об’єднаних громад. Від них необхідне тільки приміщення, а технікою і спеціалістами міністр пообіцяв допомогти.

«Тільки з початку вересня по всій країні запрацювали Бюро правової допомоги і за 9 днів до них звернулося 5 тисяч людей, – зазначив Павло Петренко. – З першого вересня почало діяти бюро у Збаражі і вже 50 людей туди звернулося, без будь якої інформаційної кампанії. Це ті, хто раніше не міг оплатити послуги адвоката. Зараз вони отримують безкоштовно високопрофесійного юриста, який вирішує їхні проблеми. Основна категорія – це пенсіонери і малозабезпечені, основні питання: оформлення субсидій, спори з комунальними підприємствами за неправильно нараховані житлово-комунальні платежі, земельні питання і соціальний захист. Вважаю, що це найбільш соціальний проект в Україні.».

Під час спілкування з журналістами Павло Петренко також спростував інформацію про те, що за комунальні борги у людей будуть забирати житло.

«Ще раз озвучую офіційну позицію: за заборгованість за комунальними платежами ніхто не буде відбирати житло, – наголосив міністр. – Наше завдання через систему субсидій забезпечити тих людей, які не мають можливості платити за новими тарифам, субсидіями. Жодна сім’я в Україні не буде платити більше 15% свого сукупного доходу за комунальні платежі. До кінця року 9 мільйонів сімей отримають субсидій по всій країні, на Тернопільщині майже 190 тисяч домогосподарств вже отримують субсидії. Ніхто не буде забирати квартири і будинки. У тривалій перспективі наша ціль, щоб в українців були доходи, які б давали можливість спокійно платити за комунальні послуги, і це не впливало на їхній сімейний бюджет.».