Головна Новини Чи безпечно полювати на Тернопільщині?

Чи безпечно полювати на Тернопільщині?

Від початку року в Україні зареєстровано 92 випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС), у тому числі 13 випадків у дикій фауні. Серед яких Одеська, Кіровоградська, Чернівецька, Харківська, Черкаська, Івано-Франківська й Закарпатська області.
Дику фауну Тернопільщини, на щастя, ця смертельна хвороба не зачепила, проте користувачі мисливських угідь не чекають, поки біда постукає в двері, тож здійснюють всі можливі заходи, аби попередити її. Про те, які превентивні заходи здійснюються на Тернопільщині, аби не дати хворобі перетнути кордони мисливських угідь та не наробити лиха, позбавивши ліси їх основних мешканців, говоримо з головним спеціалістом відділу лісового та мисливського господарства, охорони та захисту лісів Тернопільського ОУЛМГ Миколою Слюсаревським.
– Миколо Олексійовичу, скільки на Тернопільщині на сьогодні є користувачів мисливських угідь і яка частка з них входить до державних лісогосподарських підприємств?
– Мисливське господарство в області здійснюють 24 користувачі мисливських угідь на площі 950,9 тисяч гектарів, з них 825,4 тис. га або 87 відсотків надано в користування 17 організаціям Українського товариства мисливців і рибалок (УТМР), 113,7 тис. га (12%) підприємствам Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства та 1 відсоток (11,8 тис. га) приватним мисливським господарствам.
– Яка чисельність дикого кабана в мисливських угіддях? Чи спостерігається позитивна тенденція до збільшення популяції цього виду мисливської фауни?
– За останні два роки, згідно з матеріалами обліків мисливської фауни, чисельність кабана зросла на 173 особини – 2016 року (+91) та 2017 (+82). Згідно з нормативними документами, максимальна кількість особин, яка може вилучатись від загальної чисельності кабана дикого і включатись в ліміт експлуатації становить 20 відсотків. Якщо 2015 року ліміт добування становив 139 особин (1054 голів – загальна кількість), то 2016 – 154 особини (1145), 2017 року при чисельності 1227 особин ліміт добування становить 181 особину.