Головна Новини Чиновники Тернопільської ОДА сказали неправду про фінансування освіти Тернополя, кажуть в прес-службі...

Чиновники Тернопільської ОДА сказали неправду про фінансування освіти Тернополя, кажуть в прес-службі міськради (Документи)

20 вересня 2018 року в управлінні освіти Тернопільської обласної державної адміністрації повідомили, що держава повністю виконала взяті на себе зобов’язання і сьогодні заборгованості перед освітянами з виплати заробітної плати немає. Більше того, наголошується, що борги має міська рада Тернополя і вона має виплатити всі борги. Але як доводять документи, ТОДА просто змушена виконувати наказ з Києва. Насправді, ситуація протилежна. Тернопільських освітян кидає напризволяще саме Київ.

Щоб не бути голослівними дамо слово незаангажованому експерту – цифрам та статистиці.
Проаналізуємо, що повідомляє ТОДА і що говорять конкретні цифри та статистика.

1.

Неправда: Чиновники ОДА повідомляють, що місто Тернопіль у новий рік увійшло із боргами на освіту. Зокрема, станом на 1 січня нестача коштів складала майже 57 млн. грн.

Правда (дані статистики): Станом на 1 січня 2018 року Тернопіль, на відмінно від інших населених пунктів Тернопільської області, не мало жодних боргів перед освітянами.

2.

Неправда: Загалом Тернопіль у 2018 році отримав із державного бюджету освітню субвенцію у розмірі понад 269 млн. 283 тис. грн.

Правда (дані статистики): Освітня субвенція Тернополю на 2018 рік становить 266,1 млн. грн.

3.

Неправда: Тернопіль сьогодні боргує перед освітянами за виплату заробітної плати – це їхня відповідальність як органу місцевого самоврядування.

Правда (законодавство України та слова міністра освіти Лілії Гриневич): Тернопіль передбачив у бюджеті на заклади освіти (окрім коштів освітньої субвенції) додатково 443,9 млн грн. на інші потреби.

Виплата зарплати педагогічним працівникам – це пряма функція держави. Це передбачено у Бюджетному кодексі України.

Більше того, міністр освіти зазначила, що з державного бюджету буде фінансуватися всі зарплати вчителів під час навчального процесу. Однак насправді уряд (Київ) навіть не виконує навіть свою головну «зарплатну функцію». Але треба з виконувати Закон України і слова міністра освіти. Чи не так?

Доказ фальшування цифрами від чиновників ОДА

Протокол зустрічі з регіональним відділенням Асоціації міст України (див. документ) чітко показує Тернопільська ОДА підмінює дані щодо фінансування зарплат освітян Тернополя. З тексту протоколу чітко зрозуміло, що чиновники визнають, що дали Тернополю замало грошей на освіту.

Керівництво ТОДА визнало проблему фінансування освіти Тернополя та вирішило спільно з міською радою та Асоціацією міст України підготувати звернення до Кабміну з вимогою надання всієї необхідної суми для виплати зарплат освітянам (а також й медикам – тут ситуація аналогічна). Тобто виділити Тернополю всю суму на зарплати вчителям, як це вимагає Бюджетний кодекс.

Так чому ж лукавлять чиновники виконавчої влади Тернопільщини через місцеві ЗМІ? Чому намагаються перекласти провину уряду на міську владу Тернополя, яка й так робить все можливе, щоб наші освітяни були із зарплатою.

Причина банальна і проста.

Схожі матеріали, які оприлюднила Тернопільська ОДА, виходять й в інших областях України. Тернопіль тут не виключення. Виконавчій вертикалі влади дали наказ зробити все можливе, щоб перекласти відповідальність за невиплату зарплат освітян на місцеву владу.

Адже на носі вибори. І центральній владі треба максимально нівелювати негатив від власної провальної соціальної політики і перекласти негатив на місцеві органи самоуправління, а простіше місцеві ради.

Прикро, що це знають і розуміють чиновники ТОДА, які на нарадах заявляють про проблеми з фінансуванням з центрального бюджету, а у ЗМІ змушені шукати «стрілочників».

Але є надія на цивілізоване вирішення проблеми. 24-25 вересня, коли в Тернополі пройде розширене засідання Асоціації міст України під промовистою назвою «День Діалогу з владою», де має бути прем’єр-міністр України.

Наразі доводиться говорити, що замість грошей для Тернополя, Київ дав наказ своїй владній вертикалі організувати інформаційну війну проти нашого міста.

Нагадаємо, загалом по Україні 76% громад недоотримали коштів на освітянські зарплати від 30% до 55%. У Тернополі педагогічним працівникам загальноосвітніх шкіл для виплати основної заробітної плати (без груп продовженого дня) не вистачає 35 млн. грн. І це незважаючи на те, що практично на кожній сесії міської ради виділяються додаткові кошти на виплату зарплат освітянам.

Більше того, станом на 01 вересня 2018 року мережа загальноосвітніх навчальних закладів збільшується на 30 класів, які не забезпечені з вересня по грудень 2018 року коштами на заробітну плату для педагогічних працівників.

Прес-служба Тернопільської міської ради.