Смачно та весело провести наступні травневі вихідні пропонують організатори фестивалю локальної їжі та культури «Тернопільська брама». Захід відбудеться 5, 6 і 7 травня на Театральному майдані. До уваги відвідувачів будуть різноманітні смаколики, виступи фіналістів Євробачення та Х-фактору, майстер-класи з соціальних танців тощо.
Символом фестивалю стане семиметрова декоративна Тернопільська брама. Це буде дві величезні колони виготовлені із металевого каркасу та скляних пляшок. Відповідним чином оформлять і торгові точки місцевих ресторанів.
«В центрі площі буде сцена відкрита зі всіх сторін, де виступатимуть артисти,- розповів співорганізатор фестивалю Руслан Миронов. – Оформлення торгових точок рестораторів буде виконано в нині не існуючих або пошкоджених пам’ятках архітектури, і цим займатимуться художники, це буде як жива галерея. Будуть відтворені залізничний вокзал, пам’ятник Міцкевичу, італійський дворик, ратуша, колишня вулиця 3 Мая, а нині Сагайдачного та інші об’єкти.».
Тернопіль поки що у пошуках свого бренду, свого продукту. Якщо Львів відомий кавою і шоколадом, то наше місто не може похвалитися чимось подібним. Виправити ситуацію спробують організатори цього фестивалю. Зокрема, відвідувачам буде вперше презентовано наливку і настоянку з терену – «Тернівку», а ще пиво із чотирьох типів солоду, яке дозріває майже шість місяців і розливається два рази на рік. Будуть і цікаві страви: тернопільська зупа, пайда – кусень хліба, зі смальцем, зеленню і ковбасою, ребра по-махабундськи – вуджені мариновані реберця і запечені у фірмовому соусі. До речі, махабунди – це представники тернопільської субкультури на кшталт львівських батярів. Загалом, кожен ресторатор запропонує гостям фестивалю щось цікаве і смачне. Матимуть можливість відвідувачі безкоштовно продегустувати ковбасу «Кабаносі», яка стане головною дієвою особою нового рекорду.
«Плануємо встановити рекорд «Найдовша ковбаса в Україні», – розповів Віктор Малюта, директор «Тернопільського м’ясокомбінату». – Для цього ми вибрали ковбасу «Кабаносі», вона з групи мисливських виготовлена зі свинини і яловичини з білим і чорним перцем, коріандром і сіллю в баранячій череві. З відновленням роботи м’ясокомбінату ця ковбаса одна із найпопулярніших у торгівлі, її найбільше продаємо, вона смакує всім, тому й вибрали її для встановлення рекорду. Вага виробу буде 200 кілограмів, а довжина – понад 400 метрів. Як буде готуватися такий виріб – це сюрприз. Ми все покажемо на Театральному майдані, а потім готовою ковбасою безкоштовно пригостимо присутніх.». Встановлення кулінарного рекорду розпочнеться 6 травня о 16.30. Реєструватимуть його представники Книги рекордів України. У п’ятницю фестиваль розпочнеться о 15.00, а в суботу і неділю – з 14.00.