Головна Новини Через шахраїв тернополянка втратила десятки тисяч гривень

Через шахраїв тернополянка втратила десятки тисяч гривень

З заявою до працівників Тернопільського відділу поліції звернулась місцева мешканка. Жінка розповіла, вже провірену схему за якою діють всі аферисти: лунає дзвінок, невідомий чоловік представляється працівником банку. Спочатку аферист входить в довіру намагається дізнатися якомога більше інформації. Завдяки цьому, він дізнається всі необхідні дані, аби в подальшому без проблем зняти готівку.

Жінка вже пізно зрозуміла, що потрапила на гачок аферистів, мобільні злодії встигли зняти увесь залишок з картки – 24 100 гривень. Жертва шахраїв звернулась за допомогою до поліцейських.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 ККУ.

Правоохоронці звертаються до жителів тернопільського краю, ніколи ні за яких обставин не вірити людям, які телефонують вам на засоби зв’язку.

По-перше, пам’ятайте, що співробітники банку не мають права зв’язуватися з клієнтом по телефону і уточнювати його особисті дані. Паролі та інша інформація від банку – це секретна інформація.

Якщо у клієнта виникають якісь підозри щодо неправомірних дій, він може повідомити про це на сайті або за телефоном гарячої лінії

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

Запам’ятайте елементарні правили фінансової безпеки:

• не варто встановлювати на карту ПІН-код, який складається з цифр, що йдуть підряд, а також свою дату народження, тому що подібні комбінації легко підібрати;

• не рекомендується захищати всі свої платіжні картки одним і тим же ПІН-кодом. І головне: ПІН-код необхідно запам’ятати або зберігати окремо від платіжної картки в місці, не доступному для сторонніх осіб – зокрема і родичів;

• не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять вам на мобільний телефон;

• у разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати;

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».