Головна Новини Через підозру в корупції звільнили директора “Тернопіль Інтеравіа”

Через підозру в корупції звільнили директора “Тернопіль Інтеравіа”

Шокуючу новину повідомили в Управлінні транспорту, комунікацій та зв’язку Тернопільської міської ради. Як з’ясувалося, депутата, бізнесмена Івана Сороколіта звільнили з посади директора комунального підприємства міської ради Тернополя «Тернопіль Інтеравіа”, повідомляє Тернопіль Наживо!

Основні причини: підозра корупційних дій, використання службової посади для самозбагачення та систематичні прогули. 

До історії питання

Комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа» було створене ще за минулої каденції міської ради. Першочергово планувалось, що це підприємство буде займатися послугами із обслуговування аеропорту, але у Києві так і не дали можливості Тернополю залучити до міста авіарейси. Тому було вирішено внести зміни до статуту підприємства і покласти на нього інші функції. «Тернопіль Інтеравіа» всю свою історію займався роботою із провайдерами, які надають послуги кабельного телебачення та Інтернету. Зокрема, брати оплату за прокладання кабельних мереж провайдерів на житлових будинках міста. Також це КП займалось встановленням систем відеоспостереження. Саме цим підприємством до сьогодні керував Іван Сороколіт.

 Конфлікт інтересів

Одна з неофіційних причин звільнення – корупційні дії директора КП «Тернопіль Інтеравіа» Івана Сороколіта. А саме мова йде про конфлікт інтересів між чиновником-Сороколітом (директором комунального підприємства) та бізнесменом-Сороколітом (власником двох компаній) та підприємцем-Сороколітом. Так деякі види діяльності комунального підприємства Тернопільської міської ради «Тернопіль Інтеравіа» (директор Сороколіт І.Л.) ідентичні видам діяльності малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (власник Сороколіт І.Л.). Тобто власне підприємство Сороколіта займається тією ж діяльністю, що й комунальне підприємство, де він керує.

Чиновник-прогульник

Ще однією підставою для звільнення з посади директора стали регулярні прогули як директора. Офіс КП «Тернопіль Інтеравіа» розташований у приміщенні, яке належить міській раді. І вже декілька місяців директор КП не з’являється на робочому місці. Ці факти задокументовані відповідними актами.

Тобто Іван Сороколіт організовував роботу комунального підприємства поза межами робочого приміщення, забравши значну частину бухгалтерії, на власних офісах або офісах своїх бізнес-партнерів.

 

Методи Каськіва

Сороколіта дуже часто порівнюють з ще одним «відомим» чиновником – вихідцем з Тернопілля Владиславом Каськівим. Саме під крилом Каськіва у партії «Пора» розпочинав свою політичну кар’єру Іван Сороколіт.

Сьогодні екс-глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України в уряді Януковича-Азарова Владислав Каськів затриманий в Панамі. Він був оголошений у розшук за підозрою у розкраданні державних коштів у 2012-2013 роках та махінаціях на суму 7 млн 500 тис. гривень. Як виявилося, перебуваючи на державній службі, Каськів контролював декілька приватних структур і через них виводив на приватні рахунки мільйони бюджетних гривень.

Схожим «бізнесом», але в дещо менших об’ємах, займається у Тернополі колишній «порист» Іван Сороколіт. Станом на сьогодні він ще перебуває у Тернополі, всі документи про підозру щодо корупційних дій передані правоохоронним органам. Чи повторить він долю свого «політичного шефа» Каськіва покаже час.

Нагадаємо , нещодавно ВО «Свобода» виключила з фракції трьох депутатів (в тому числі й Сороколіта) за зраду партійних принципів та підозри у корупційній діяльності. «Свободівці» вимагають, щоб зрадники склали мандат, тобто виконали своє зобов’язання, яке вони давали перед виборам.

Згідно з розпордження міського голови Іван Сороколіт зі звільненням отримає ще й грошову компенсацію, що буде складати не менше

10 тис. грн.