Головна Новини Через посаду головного лікаря посварилася еліта Борщівщини

Через посаду головного лікаря посварилася еліта Борщівщини

У Борщеві стався конфлікт через призначення на посаду головного лікаря молодого спеціаліста, який провокував ланцюгову реакцію і ледь не призвів до  звільнення заступника Борщівської районної ради Андрія Русенка, котрий уже тривалий час обіймає посаду керівника району за відсутності голови, пише Номер один 

Андрій Русенко
Іван Чепесюк

Місцеві політики, десятки років будучи депутатами сільських, селищних , міських та районних рад, вправно маніпулюють людськими емоціями та думкою громадськості. Ті ж самі особи, котрі притягувалися до відповідальності неодноразово, попадалися на хабарі, хочуть творити історію Батьківщини та ставити «своїх» потрібних людей на керівні посади. Дивні метаморфози почали відбуватися з цілим рядом народних обранців Борщівської районної ради, які ще вчора були непримиренними політичними опонентами, а сьогодні голосують в унісон. Виявляється, таким, на диво об’єднавчим для багатьох, стало питання призначення головного лікаря Борщівської районної лікарні. Боячись, що конкурсна комісія, створена ще у серпні місяці, не обере протеже Івана Чепесюка, головний «радикал» Борщівщини зробив усе можливе, щоби заручитися підтримкою своїх учорашніх опонентів із «Батьківщини» та друзів із партії Петра Порошенка, щоби створити нову комісію й обрати потрібного керівника лікарні.

– Користуючись нормативно-правовими актами, у рамках закону було проведено конкурс на заміщення посади головного лікаря. Було подано відповідні документи, належні оголошення. Кандидатури у цю комісію були з боку волонтерського руху, громадських організацій, органів управління. Від депутатських фракцій кандидатур не було. Від трудового колективу – були. Після того, як комісію зібрали і тиску на неї неможливо було чинити, деяким особам це не припало до смаку. Одним з них став колишній голова райдержадміністрації Іван Чепесюк. Стосовно цієї людини було відкрито кримінальне провадження, його звільнено з посади за  порушення присяги державного службовця. Також притягався до відповідальності за корупцію та хабарництво. Маючи такий великий «досвід», він хоче впливати на процеси, які мають бути максимально прозорими та чесними. Моя робота як керівника органу місцевого самоврядування полягає у тому, щоби забезпечувати законність таких питань. Коли відбувається обрання особи на керівну посаду шляхом конкурсу, все повинно бути відкрито. Однак  п. Чепесюка це не влаштувало, і він організував збір підписів для проведення позачергової сесії. Більше того, була створена інша комісія, а нашу проігнорували. І ми подали в суд, де в рамках закону призупинили роботу другої комісії, – розповідає нашим журналістам заступник голови Борщівської районної ради Андрій Русенко.

Після цього, за словами пана Русенка, на нього чинився тиск, були провокації та скликання ще одної позачергової сесії, де збирали підписи для його звільнення з керівної посади.

Ще на самих початках цієї епопеї, яка може стати причиною знищення Борщівської районної лікарні та зростання заборгованості із виплати зарплатні медикам, Андрій Русенко намагався донести до депутатів думку про те, що в конкурсну комісію включено не тільки представників трудового колективу лікарні, а й членів різноманітних волонтерських та громадських організацій. Серед них відома волонтерка Світлана Сорентіно, громадська активістка та правозахисниця Наталія Яворська, а також ветеран АТО й один із засновників ГО “Воїни Борщівщини” Володимир Олексюк. Цим самим керівник райради вирішив убезпечити себе від можливих звинувачень в упередженості чи спробі якось впливати на процес обрання керівника медичного закладу, не кажучи вже про якісь звинувачення в лобіюванні чи навіть хабарництві.

–  Однак це ще не кінець. Депутати ухвалили незаконне рішення і створили третю ” комісію” з проведення конкурсу на заміщення посади керівника Борщівської районної лікарні. На 44-ій сесії Борщівської районної ради був присутній заступник місцевого прокурора М. Носовський, який не захотів підійти до мікрофона на запрошення в. о. голови райради і пояснити депутатам, чому не можна перебирати на себе повноваження судів, – додав пан Русенко..

На даний час можу конкурс на посаду головного лікаря райлікарні виграв Віталій Головко. Однак є позови до суду від громадських активістів, членів конкурсної комісії  про те, що було ущемлено їхні права, тому крапку в цій справі ставити ще зарано…

Іванка Біла