Головна Новини Через «Мічиган» на грип може захворіти більше людей

Через «Мічиган» на грип може захворіти більше людей

Понад дві тисячі жителів області вже захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції. У порівняні із попереднім тижнем їх кількість зросла на сім відсотків – із 1955 до 2089 осіб. Більше половини захворілих – діти, з них – 46% школярі. У зв’язку із хворобою минулого тижня було госпіталізовано 88 осіб, в тому числі 77 дітей. Утім, медики зазначають, що захворюваність утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для даної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення. За останні сім днів зареєстровали  197 випадків на 100 тисяч населення, що становить 85,3% до розрахункового показника визначення початку епідемії.

Поки що люди хворіють тільки на гострі респіраторні вірусні інфекції. Діагнозу грип медики ще не ставили. В той же час фахівці попереджають, що цього епідеміологічного сезону кількість хворих на грип може зрости на 14%, порівняно з минулим роком. Це пов’язано із циркуляцією нового штаму вірусу грипу «Мічиган».

«За прогнозами ВООЗ на території України будуть циркулювати грип А/H1N1 – Мічиган, грип А/H3N2 – Гонконг, грип В – Брісбен, – розповіла під час прес-конференції Світлана Маціпура – лікар-епідеміолог Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Саме ці циркулюючі штами вірусів включені у вакцини проти грипу. Якщо з Гонконгом та Брісбеном ми вже стикалися у попередні епідсесозни, то вірус Мічиган новий. Він виділений у 2015 році і подібний за антигенною структурою до грипу H1N1 Каліфорнія пандемічний. За прогнозами МОЗ на 14% у порівнянні з попереднім епідсезоном збільшиться кількість хворих саме через цей вірус грипу.».

«Мічиган» раніше реєстрували у південній півкулі планети. Цей штам вірусу, як пояснила головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва, має дуже короткий інкубаційний період і дуже швидко поширюється серед населення, що характерно і для пандемічного грипу «Каліфорнія». Зараз його очікують у нас, але як він себе проявлятиме ще невідомо.

Імунітет людини до грипу не стійкий. Навіть, якщо вона один раз перехворіла, то немає гарантії, що не захворіє вдруге упродовж епідемічного сезону. Грип небезпечний тим, що дає різноманітні ускладнення:  пневмонія, яка зумовлює найбільше смертей від грипу, бронхіт, отит, синусит, риніт, трахеїт, менінгіт, менінгоенцефаліт, енцефаліт, невралгії, полірадикулоневрити. Щоб попередити захворювання та уникнути його ускладнень, медики радять робити щеплення.

«Зараз, перед епідемією, якраз час розпочинати щеплення, – каже Світлана Маціпура. – Є зареєстровано чотири вакцини: нідерландська «Інфлувак», китайська «Інфлюанца ваксін», корейська «Джісіфлю» та французька «Ваксігрип». На сьогодні в аптечній мережі можна замовити тільки «Джісіфлю». Інші вакцини ще проходять перереєстарцію. Щеплень ще ніхто не робив, аптечна мережа приймає замовлення. Замовляєте і через добу вакцину доставляють. Перед вакцинацією обов’язково звернутися до свого дільничного лікаря, якщо ви здорові і лікар дозволяє робити щеплення, то купуєте вакцину за свої кошти, оскільки вона не включена у план профілактичних щеплень. «Джісіфлю» коштує 226 гривень.».

Минулого року вакцина коштувала до 200 гривень, а лікування хворого без ускладнень, за словами Марії Павельєвої, обходилось у 400-500 гривень, а з ускладненнями – більше тисячі гривень. Тому медики радять зробити щеплення і бути захищеним. Вакцинація особливо рекомендована групам ризику – дітям, людям похилого віку, з хронічними захворюваннями, персоналу медичних, навчальних закладів, працівникам сфери послуг, торгівлі, транспорту, а також особам, що спілкуються з великою кількістю людей, персоналу підприємств, установ, організацій, особам, що перебувають в спеціалізованих колективах закритого типу. Марія Павельєва також зазначила, що у попередні роки усі, хто щепилися від грипу не захворіли і за останні п’ять років ускладнень після введення вакцини не було.

На цей епідемічний сезон фахівці прогнозують два піки захворюваності: у грудні 2017-го та в кінці січня – на початку лютого 2018-го року.