Головна Новини Через комп’ютерний вірус тернополяни можуть стати жертвами російської пропаганди

Через комп’ютерний вірус тернополяни можуть стати жертвами російської пропаганди

how-to-remove-trojan-virusТернополяни можуть стати жертвами нового вірусу в мережі Інтернет, метою якого є не збільшення доходу від реклами, і навіть не DOS-атака – російська пропагандивна машина вперше використовує вірус для інформаційної війни проти України.

Експерти сфери інформаційної безпеки зафіксували новий механізм проросійської пропаганди в мережі Інтернет, в ході якого використовується шкідливе програмне забезпечення.

За словами фахівців, група невстановлених на даний час хакерів використовує набір популярних експлоітів Angler, які вражають комп’ютери  троянським вірусом «Bedep» для штучного збільшення кількості переглядів проросійських пропагандистських роликів та підвищення їх популярності у мережі. І якщо раніше вірус змушував інфіковану машину відвідувати сайти для генерування доходу від розміщеної на них реклами, то зараз вперше зафіксовано використання подібних атак з метою політичної пропаганди.

Основною темою відеороликів є конфлікт в Україні та застосовані країнами Заходу санкції стосовно Росії. І не дивлячись на велику кількість переглядів (в основному 320 тис. для кожного епізоду), коментарі до відео відсутні. Крім цього, ніхто не репостить матеріал в соцмережах чи блогах.

Сама ж атака починається після відвідування користувачем скомпрометованого сайту, який пропонує допомогу туристам. Вмонтований фрейм направляє жертву на набір експлоітів Angler, який визначає наявність антивірусних продуктів, після чого завантажує троян «Bedep». При цьому, деякі сайти, які відвідує жертва, на перший погляд не викликають підозр, однак, вони зареєстровані кіберзлочинцями і приховують великий масив реклами, сформований таким чином, щоб залучити більший трафік.

Як результат, звичайна неуважність під час роботи в мережі Інтернет може зробити Вас безпосереднім учасником пропагандистської машини наших «сусідів»! Будьте обачні.