Головна Новини Частина тернополян втратить право на субсидію

Частина тернополян втратить право на субсидію

Призначення житлових субсидій із травня 2018 року відбуватиметься за новими правилами. У кінці квітня Кабінет міністрів України прийняв Постанову про нову редакцію «Положення про порядок призначення житлових субсидій». Тому більшість людей, які отримують субсидії повинні подати нові заяву та декларацію про доходи, а в окремих випадках ще й довідку про склад сім’ї.

«Перепризначення житлових субсидій буде здійснюватися два рази на рік: на період з 1 травня по 30 вересня і другий раз з 1 жовтня по 30 квітня, – розповів Володимир Сулима, начальник управління соціальної політики міської ради. – Раніше перепризначення субсидій здійснювали раз на рік. Якщо проаналізувати зміни, передбачені порядком, то потрібно зазначити, що частина мешканців міста втратить право на отримання житлових субсидій, частина отримає субсидії у менших розмірах. Скасована заява і декларація про доходи, яка була раніше, і, відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики, затверджена нова заява і декларація про доходи, які мають подавати громадяни. Певній категорії населення Порядок передбачає перепризначення житлових субсидій в автоматичному режимі, але воно буде дуже незначне. Тому ми будемо вимагати, і це передбачає Постанова, щоб жителі подали нові заяви і декларації для призначення субсидій на неопалювальний період. Обов’язково повинні подати заяви і декларації сім’ї, у яких рідні зареєстровані за різними адресами, тому що доходи дружини будуть враховуватися при призначенні субсидії чоловікові або навпаки. Якщо у складі сім’ї є особи, які зареєстровані, але фактично не проживають, значить ці сім’ї також повинні подати заяву і декларацію. Якщо сім’я одержує субсидію по договору найму житла також повинна подати нові документи. Стосується це також переселенців і тих, отримує субсидію за рішенням комісії. Мешканці, які проживають у приватному секторі та ОСББ разом із заявою та декларацією повинні будуть подати довідки про склад сім’ї і обов’язково у них вказати загальну площу житла. Це єдине, що будемо вимагати, всю іншу необхідну інформацію отримаємо самостійно. Видавати такі довідки буде відділ реєстрації міської ради.».

Зміни у призначенні субсидій стосуються не тільки подачі нових документів, а й категорії громадян, які матимуть право на субсидію.

«Відповідно до нового Порядку, субсидія не призначається у таких випадках: якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 120 метрів квадратних, а будинку – 200 метрів квадратних; якщо будь-хто із членів сім’ї має у власності автомобіль (мотоцикл), дата випуску якого менша 5-ти років за виключенням пільгових автомобілів одержаних особами з інвалідністю на пільгових умовах; якщо у сім’ї є особи, які досягли 18-ти років і вони декларують відсутність доходів за 3-4 квартал минулого року; якщо сім’я декларує доходи менше мінімальної зарплати за 3-4 квартал минулого року або має не сплачений єдиний соціальний внесок – роз’яснив Володимир Сулима. – Для осіб, які досягли 18-ти років є виключення: якщо вони навчаються або зареєстровані у центрі зайнятості, отримують допомогу при народжені дитини, по догляду за психічно хворими особами, або не мають права на пенсію або одержують пенсію, то їм субсидія може бути призначена за рішенням комісії. Якщо будь-хто із членів сім’ї придбав річ або отримав послугу на суму більшу 50 тисяч гривень, то сім’я не має права на отримання субсидії. Якщо будь-хто із членів сім’ї набув права власності на житло, земельну ділянку чи щось інше і ця власність оцінюється у суму понад 50 тисяч також сім’я втрачає право на отримання субсидії. Якщо сім’я має двомісячну заборгованість по сплаті комунальних послуг або по ОСББ також субсидія перепризначена не буде. Важлива норма введена Положенням, яка стосується надавачів послуг: мешканці зобов’язані сплачувати обов’язкову частку плати. Цього не було раніше. Раніше сім’я економила, і економія переходила на наступний місяць. Зараз, якщо сім’я використовує послугу менше обов’язкової частки, то вона повинна сплачувати обов’язкову частку у повному обсязі. Якщо не буде її сплачувати, то за поданням надавачів послуг ми змушені будемо припиняти або призупиняти надання субсидії до погашення цієї заборгованості.».

Отримати консультацію з приводу перепризначення субсидії та заповнити нові заяву і декларацію тернополяни зможуть уже з 14 травня. Працівники управління соціальної політики прийматимуть громадян у всіх житлово-експлуатаційних установах щодня з 8.30 до 17.00, а в середу і п’ятницю з 8.30 до 13.00. В управлінні, що на Лисенка,8, прийматимуть відвідувачів у робочі дні з 8.00 до 17.00.