Головна Новини Цього року на Тернопільщині підуть до школи понад 11 тисяч першачків

Цього року на Тернопільщині підуть до школи понад 11 тисяч першачків

На Тернопільщині у 2017/2018 навчальному році у перший клас підуть 11 тисяч 596 дітей. Загалом, у школах області навчатимуться понад 107 тисяч дітей, а це на 1 400 учнів більше, ніж торік. Про це зазначала начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома під час виїзного засідання колегії облдержадміністрації, що відбувалося у Ланівцях.

Так, за словами Ольги Хоми, цього року до 10 класу підуть майже 5 тис. дітей. І якщо говорити про випускників, то їхня кількість буде меншою порівняно з минулими роками. Нагадаємо, торік у Тернопільській області випускниками стали понад 5 400 учнів.

Що стосується загальної наповненості шкіл, то, як підкреслила Ольга Хома, в міській місцевості в середньому будуть навчатися 421 учень, у сільській місцевості – 73 учні. Наповнюваність класів у міській місцевості – 23,4 учні, у сільській – 10,5. «Хочу також зазначити, що з 1 вересня діятиме нова формула щодо розрахунку освітньої субвенції, де, власне, буде враховуватися наповнюваність класів і для того, щоб освітня субвенція була більшою, наповнюваність класів повинна бути більшою», – зауважила Ольга Хома.

Також вона наголосила, що цього року, як і в попередні роки, у Тернопільській області є школи, де наповнюваність класів буде менше 5-ти учнів. У такому випадку навчання дітей відбуватиметься за індивідуальною формою навчання. Так, на Монастирищині таких дітей 216-ть, на Підгаєччині – 121 учень, на Лановеччині – 163 учні та у Козівському районі – 161 учень. У зв’язку з цим в області також відбувається реорганізація навчальних закладів. Зокрема, малокомплектні школи, які також вважаються неефективними і такими, що не можуть забезпечити надання якісної освіти, закривають або понижують у ступенях. Так, цього року в області закрили 10 шкіл першого ступеня та одну школу І-ІІ ступеня. Понизили у ступені 12 навчальних закладів.