Головна Новини Центральний канал приїхав на Тернопільщину, щоб розплутати скандальну історію

Центральний канал приїхав на Тернопільщину, щоб розплутати скандальну історію

Місцеву школу мистецтв, пам’ятку архітектури XIX століття, ремонтують уже 11 років. Перший раз було виділено близько 500 тисяч гривень у 2008 році. На ці кошти облаштували  частину приміщень, а іншу частину школи перекрили. Знову взялися до ремонту лише минулого року.

“У 2017 році за сприяння першого заступника міського голови Миколи Матвіюка та керівництва ДІАЗу, сформулювали звернення до Міністерства культури. Після цього нам виділили 4 мільйони 100 тисяч гривень”, – каже директор школи мистецтв Михайло Заник.

“Підрядник, котрий проводив роботи каже, що необхідні гроші на заробітну плату робітникам. За останніх 10 років, набралася стопка відповідей від владних структур різного рівня, які перекидають один на одного відповідальність. Наскільки я розумію, міністерство виділило гроші, якби наша міська, районна чи обласна влада почали б виділяти гроші на продовження реконструкції, то тоді процес би не зупинився. Батьки запросили телебачення, щоб показати реальний стан справ”, – додає Михайло Заник.

З’ясовалося,  що Міністерство культури поставило свої умови, перед тим як виділяти кошти.

“В 2017 році, перед тим як, виділити 4 мільйони 100 тисяч, у Міністерстві культури, поставили умови про фінансування.  Місцева влада мала б співфінансувати ремонтні роботи у сумі 30%”, – каже керівник Кременецько-Почаївського ДІАЗу Вадим Микулич.

“Школа вечірня, ми починаємо роботу з другої години, то взимку о четвертій уже поночі і батьки водять дітей із заняття на заняття. У нас в Україні дійсно непроста ситуація. Але ми все маємо робити для дітей, зважаючи на дітей”,-каже завуч школи Олена Єфстаф’єва.

На зустріч із журналістами каналу ICTV прийшли мешканці Кременця та району.

“Ми вибрали владу, щоб вона вирішувала такі питання, як навчання дітей і інше, а вони перекидають один на одного зобов’язання. Чому б не зібратися і не домовитися про спільне фінансування нашої музичної школи? Треба підтримувати старе, а не лише будувати нове”, – каже мати трьох дітей Олена.

Директор школи Михайло Заник оприлюднив свою позицію журналістам каналу.

“Допоможіть нам вийти із цієї ситуації. Вийти із цієї безкінечної переписки із різними структурами на простий конструктивний діалог і врешті відкрити школу, якій в наступному році має бути 80 років з дня заснування. Просимо Міністерство Культури виділити на Школу ті 2,5 мільйони, а потім підключиться місцева влада”.

Додав, що у недоремонтованому приміщенні знаходяться дорогі музичні інструменти, відомих фірм, які можуть зовсім вийти з ладу, а один сучасний інструмент належної якості може вартувати тисячі гривень

За останньою інформацією у школі наразі навчаються 410 учнів та 43 викладач

На той момент необхідна сума на реконструкцію школи складала близько 9 мільйонів гривень. Чотири мільйони, виділені Міністерством, закінчилися під минулий новий рік, 2017-го.

“Решта суми, необхідна для завершення реконструкції складає близько п’яти мільйонів. Якщо порахувати, то та сума у 2,5 мільйони, котру просить Міністерство, як співфінансування і складає ті 30%, від повної суми”, – додав Вадим Микулич.

Однак, про згадані директором ДІАЗУ 30 відсотків співфінансування від міського бюджету, у Кременецькій міській раді кажуть, що не чули.

“Про необхідність співфінансування у такому об’ємі міська рада не мала відомостей”, – зазначив перший заступник Кременецького міського голови Микола Матвіюк.

І додав, що останній лист від Міністерства культури із проханням за умовами співфінансування виділити із міського бюджету 2500 тисяч гривень.

“На жаль, зараз рахунки міста заморожені. Таких коштів місто виділити не може. Загалом бюджет міста близько 50 мільйонів. Наразі, в першу чергу, ми перекриваємо наші зобов’язання перед вчителями шкіл, бо є перед ними заборгованість”, – каже Микола Матвіюк.