Головна Новини Хто стоїть за тернопільським Демальянсом?

Хто стоїть за тернопільським Демальянсом?

Костянтин Григоришин планує стати енергетичним монополістом в Україні. Зокрема, він планує викупити державну частку «Тернопільобленерго», де вже володіє 20 % акцій. Для цього він активно просуває в Україні та Тернополі свій новий політичний проект «Демократичний Альянс», який він купив пів року назад.

 

Проект повернення Григоришина в Україну

Російський олігарх, який народився у Запоріжжі, вирішив повернутися в Україну після того, як його «вижили» з Росії. Так 23 квітня 2016 року Басманний суд Москви дозволив арешт бізнесмена Костянтина Григоришина, якого звинувачують в ухиленні від сплати податків на майже 675 млн рублів. До 2016 року Григоришин був фактично «смотрящим» Путіна в українській енергетиці. Він та його соратник Григорій Суркіс контролювали значну частину українських обленерго та мали вплив на загальноукраїнське «Укренерго». Однак, Григоришину після Революції Гідності не вдалося змусити нову українську владу купувати російську електроенергію по завищених цінах. Принаймні так опалу Григоришина пояснюють російські експерти.

Існує ще одна версія, що Кремль навмисно намагається зробити з Григоришина «жертву» режиму Путіна для реалізації своїх політичних та економічних інтересів в Україні. Григоришин вже без проблем за декілька днів виробив український паспорт. Згодом «нового українця» і «жертву Путіна» мають активно розкручувати підконтрольні йому ЗМІ. Результатом такої кампанії має стати посилення ролі Григоришина в українській політиці та економіці до рівня Ігоря Коломойського. Але для цього йому потрібна своя потужна партія та збільшення активів в Україні.

 

Григоришин міг купити «Демократичний Альянс» через нардепів Лещенка та Найєма

До 2016 року Костянтин Григоришин був основним фінансистом Комуністичної партії України. Після її офіційної заборони в України, російський олігарх почав шукати в Україні новий «політичний притулок». Починаючи з 2012 року Григоришин був тісно пов’язаний з сайтом«Українська правда», де довгий час працювали теперішні нардепи Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Тому свій новий проект він вирішив будувати саме на основі цих двох політиків, які мали добрі зв’язки з «Демократичним Альянсом». Вливши кошти у «ДемАльянс» і завівши туди Лещенка і Найєма, Григоришин де-факто став її повноправним власником.

Однак, всі плани Григоришина щодо розбудови нової партії на базі «ДемАлянсу» мають всі шанси щезнути після того, як його «застукали» під час зустрічі з Лещенком в одному з найдорожчих ресторанів України. Згодом Григоришина «зловили» і під час вечері в київському рестораніз головним редактором  сайту Українська правда (колишнім прямим начальником Лещенка) Мусаєвою-Боровик.

А жахливе вбивство журналіста інтернет-видання «Українська правда» Павла Шеремета (його підірвали в автомобілі, який належав виданню «Українська правда» ще раз доводить, що ситуація з «Українською правдою», з «ДемАльянсом» та Григоришиним не чиста.

Проте, незважаючи на всі політичні війни, медійні та політичні ресурси Григоришина вже почали працювати задля встановлення олігархом майже повного контролю за українською енергетикою, зокрема більше 50 % ПАТ «Тернопільобленерго».

 

Григоришин хоче контролювати 70 % української енергетики

На сьогодні Костянтин Григоришин володіє 9-ма обленерго, тільки контрольних пакетів у нього лише два − в Луганській і Вінницькій компаніях. Решта сім контролюються спільно з іншими акціонерами, в тому числі, і з Ігорем Коломойським. Його бізнес-партнер Григорій Суркіс зберіг контроль ще над двома компаніями − Львівською та Івано-Франківською. Експерти оцінюють частку Григоришина в українській енергетиці на рівні 20-25 %.

Однак, Фонд державного майна України (ФДМУ) вже у серпні-листопаді цього року планує виставити на продаж 25-відсоткові держані пакети акцій енергопідприємств в тому числі і 50,9% акцій “Тернопільобленерго”. Якщо амбітні плати Григоришина реалізуються, він буде контролювати до 70 % української енергетики.

 

Звідки у тернопільського Демальянса гроші?

Активізацію у Тернополі діяльності партії «Демократичний Альянс» також можна пояснити «заходом» в партію грошей Григоришина. Але найголовніше – це означає, що у місті та області з’явилися бізнес-інтереси Григоришина.

ПАТ «Тернопільобленерго» на 20 % контролюється Костянтином Григоришим і 20 % Юрієм Коломойським. Якщо Григоришину вдасться заволодіти державною часткою обленерго (50,9 %), то він стане повністю контролювати підприємство. Однак, є величезна проблема. Останні 6 років «Тернопільобленерго» було збитковим і виживало лише за рахунок дотацій з державного і місцевих бюджетів.

Якщо Григоришин буде володіти 71 % акцій підприємства, він зрозуміло буде зацікавлений у прибутковості обленергою. Тобто треба продавати більше електроенергії. І тут на заваді олігарха стоїть Сергій Надал, який вже декілька років реалізує програму термомодернізації та енергоефективності, щоб муніципальні установи та житловий фонд міста споживали найменше газу та електроенергії. В таких умовах на існуючому застарілому обладнанні та мережах, Григоришин не виведе «Тернопільобленерго» навіть на самоокупність. Таким чином, Демальянс прямо зацікавлений у «політичному знищенні» опонента, щоб у місті керувала його маріонетка Григоришина.

Кого вибрав Григоришин на роль своєї маріонетки в Тернополі поки не відомо, однак за цю «посаду» вже активно воюють всі маргінальні лідери місцевого «ДемАльянсу».

Політичний аналітик Владислав Сільчинський, Київ