Головна Новини Хто, коли вкладав в громади такі кошти? – Степан Барна про фінансову...

Хто, коли вкладав в громади такі кошти? – Степан Барна про фінансову підтримку розвитку об’єднаних громад

«Коли ми голосували в парламенті за бюджетну децентралізацію в грудні 2014 року, то нас, депутатів від Тернопільщини, ледь на стовпи не вішали, мовляв, ми знищуємо цим область. А сьогодні ми отримали результат у вигляді конкретного наповнення бюджетів, зокрема тих бюджетів, де керують політичні опоненти, які були проти фінансової децентралізації. Як наслідок, місто Тернопіль в 2015 році отримало перевиконання бюджету в сумі 250 млн грн. Бюджет збільшився на третину. Тож треба робити висновки, що іншого шляху, як проведення децентралізації, немає», – сказав голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна в програмі «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада».

Голова обласної державної адміністрації наголосив на очевидності того, що децентралізація створює належні умови для розвитку громад.

«Сьогодні Тернопільська область має 26 об’єднаних громад, котрі працюють і дають результат. Навіть невеликі громади. Маємо наприклад Заводську громаду, яка показала добру динаміку. Сьогодні я вже бачу бажання інших сіл приєднатися до цієї громади», – сказав Степан Барна.

«Золотопотіцька громада Бучацького району за перший квартал перевиконала бюджет на 300%. Вони планують освітлювати вулиці, робити дороги, закуповувати медичне обладнання, комунальну техніку. Вони живуть! Вони починають рухатися! Байковецька і Великогаївська громади – у них у другому кварталі перевиконання бюджету 200%, а у першому – 150%», – повідомив Голова обласної державної адміністрації.

Він відзначив і суттєвий вплив на розвиток об’єднаних громад фінансової підтримки з боку держави.

«Тернопільська область отримала 140 млн грн. Є кілька районів в області, які на чотири громади, наприклад, громади Теребовлянського району, отримали більше 30 млн грн. (Ред.: субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури об’єднаних громад). Хто, коли вкладав в громади такі кошти? Є спільна позиція з головами громад, що 80% суми субвенції має бути спрямовано не на центр громади, а на села, котрі входять в громаду», – сказав Степан Барна.

Окремо він зазначив, що ефективним є об’єднання сіл довкола міст.

«Зараз міста обласного значення, які є в області – Чортків, Бережани, Кременець, – стануть в основі реалізації реформи. Вони також об’єднають довкола себе населені пункти, сформують об’єднані громади. В 20 числах липня ми виносимо на сесію обласної ради питання змін до Перспективного плану, відповідно до якого в Тернопільській області буде утворено ще 10 об’єднаних громад. Ми на це сподіваємося. Восени ці громади проведуть вибори», – поінформував голова облдержадміністрації.

Повну версію програми «Децентралізація – влада громади» можна переглянути ТУТ

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.