Головна Новини Хто «годуватиметься» із побудови каскаду ГЕС на Дністрі

Хто «годуватиметься» із побудови каскаду ГЕС на Дністрі

Великою «годівницею» називають заплановане будівництво шести гідроелектростанцій у Дністровському каньйоні активісти, які започаткували рух «Вільний Дністер». На проекти, пов’язані із зведенням ГЕС на річках України, в тому числі на Дністрі, західні фонди готові виділити 1 мільярд 100 мільйонів євро. А на розроблення технічної документації щодо побудови шести гребель на Дністрі після проведення тендеру, який вже оголошено, планують виділити 155 мільйонів гривень, щоправда вже із держбюджету України.

Кому вигідний такий «коштовний» проект, і хто на ньому може нажитися розповіли учасники нещодавньої прес-конференції щодо створення руху «Вільний Дністер».

«Давайте відверто назвемо ініціаторів цього будівництва і скажемо, щоб всі розуміли хто це, – говорить Ігор Велиган, представник Української Галицької партії. – Це Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Президент Петро Порошенко, який всі ці дії покриває, і за його сприяння місцева влада незаконні рішення пробує виконувати. Будемо відверті і не шукаймо винних на рівні сільських громад, сіл на берегах Дністра, в районних адміністраціях та на обласному рівні. Всі ці люди просто виконують те, що їм сказано виконувати з Києва. Тому вимагати потрібно найперше у Кабміну відмінити його незаконне рішення про затвердження Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, яке було прийняте у липні 2016 року. А якщо на наші вимоги не підуть, тоді будемо вважати винними за цю ситуацію, яка може скластися персонально Міністра енергетики Насалика, Прем’єр-міністра Гройсмана і Президента Порошенка, і тоді буде все чітко і зрозуміло, а то починаємо шукати знизу, і не хочемо зачепити деколи тих людей, які все це придумали і пробують нам нав’язати.».

Виконавчий директор екологічної громадської організації «Зелений світ» Олександр Степаненко вважає, що на цьому збагатяться тільки енергоолігархи, а люди, як були, так залишаться ні з чим.

«Просто зараз Кабмін відкрив цю велику «годівницю», – каже Олександр Степаненко. – Спочатку з розробки технічної документації, потім буде велика «годівниця» з експертизами, потім буде величезна «годівниця» на десятки років будівництва. Так, Дністровський гідровузол будується вже понад 30 років і не за кошти «Укргідроенерго», який його експлуатує, а за кошти бюджету і позичені на заході гроші, за які нам західні донори виставляють і політичні умови, які обмежують державний суверенітет. Будуйте за свої кошти, покажіть, що ця гідроенергетика рентабельна, і що вона ефективна. Що у нас немає потреб в краї де освоїти 155 мільйонів гривень? Маса є потреб, які зараз абсолютно не фінансується, маса державних, обласних програм, які не фінансуються. Логіка в тому, щоб за кошти платників податків і позичені на заході відкрити для енерголоббі велику «годівницю», щось збудувати і знову ж використовувати прибутки для збагачення енергоолігархів. Місцеві громади від цього не будуть мати нічого. Місто Новодністровськ дійсно зараз гарно виглядає, там потужна інфраструктура тому, що податки з експлуатації ГЕС йдуть місту. Але подивіться, як живуть люди в селах навколо Дністровського гідровузла у Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій областях. Там ті самі злидні, що й у нас, для сільського населення нічого нового цей проект не дав, немає там робочих місць, інфраструктури, там розбиті дороги і знищене довкілля.».

Зацікавлені у будівництві ГЕС і різні державні компанії, які будуть будувати та поставляти комплектуючі.

«Спочатку ми думали, що хочуть відмити гроші тільки на проекті у 155 мільйонів, – каже Іван Ковалик, представник ВО «Вільні люди», керівник Самооборони Майдану Тернопільщини. – Але після зустрічі у Новодністровську стало зрозуміло, що перспективи будівництва реальні. Для того, щоб «відмити» 155 мільйонів не потрібно ніяких обговорень з громадами. Дослідження можна провести і без них. Хто на цьому проекті заробить? І наші вітчизняні кампанії, зокрема, державні підприємства, які є в руках олігархів. Наприклад, Запорізький трансформаторний завод Костянтина Григоришина, який надає комплектуючі для ГЕС. Заходить інвестиція з-закордону – є державний замовник і є державні підприємства, які виготовляють деякі комплектуючі, і вони ці гроші освоюють. Ми апелюємо до Степана Барни, місцевих політиків, які хочуть «протягнути» це питання, що ми розуміємо, що вони отримали певну вказівку, яка є чітко партійною, тому що не може так бути, щоб всі голови РДА були однозначно «за» будівництво. Вони, навіть, не знають сутності питання, не проводили жодних консультацій ні з екологами, ні з науковцями, і вже «за». А під час зустрічі на Дністровській ГАЕС їм розказали, що вони мають сказати людям у громадах, щоб їх переконати, щоб це будівництво відбулося. Тому звертаємось до представників влади, щоб вони не жертвували своїм авторитетом, який вони створювали упродовж років, тому що цей проект високих чиновників у Києві, які хочуть заробити на цьому гроші, можуть його зруйнувати.».

Активісти також не виключають, що «крихти від великого пирога» можуть перепасти і місцевим чиновникам.

«Смішно коли Іван Крисак та інші чиновники розказують, що рішення мають приймати люди в селах, – каже Володимир Горон, представник Федерації спортивного туризму України. – Питання Дністра не може вирішуватися в селі Возилів чи Лука, Уніж тому, що це надбання цілої держави, і мав би бути всеукраїнський референдум щодо побудови ГЕС. До того, ж це загальноєвропейська проблема, яку треба вирішувати з партнерами з Європи, а не шляхом подачок по 500 гривень людям чи пообіцяти 10 робочих місць на ГЕС. Якщо дивитися з досвіду того, що відбувається в Карпатах, то всі ГЕС, які там були збудовані становлять зараз серйозну проблему, починаючи від засмічення, замулення, а з робочих місць там по два сторожа на греблю. Зараз на Дністрі туризм в зародковому стані і його потенціал не розкритий. Якщо вжити правильних дій, буде спільна робота держави і місцевих жителів, підприємців, то Дністер може стати перлиною, і будуть наповнюватися і бюджети, і людські гаманці. Як це зараз є у Буковелі в Карпатах. Влада про це не говорить, і зрозуміло чому. Одне діло, якщо почнуть зароблять місцеві люди, розвиватимуться села, і друга справа будувати величезний об’єкт: одна машина щебеню собі, одна – на дамбу. Прослідковується чітке матеріальне зацікавлення тих людей, які все це «проштовхують». Хто ці люди, на якому вони рівні, і хто скільки буде мати важко сказати. Ми звичайні люди і не маємо до того доступу, але це явно прослідковується. Цікаво, що навіть на зустрічі у Новодністровську від представників влади прозвучала фраза: «Та що ви хочете хлопці? Буде будова, люди собі вкрадуть, хати побудують, то чого ви проти?». То зрозуміло, що вони собі також планують хати побудувати. Люди одноповерхові, а вони п’ятиповерхові, люди ящик цементу вкрадуть, а вони КАМАЗ.».

Наразі, активісти руху «Вільний Дністер» пропонують депутатам обласної ради направити звернення до Кабміну з вимогою скасувати Програму. Адже при її ухваленні Кабінет міністрів порушив все що тільки можна порушити: і процедуру, і закони, і міжнародні зобов’язання України.