Головна Новини «Християнську етику» і надалі викладатимуть у школах

«Християнську етику» і надалі викладатимуть у школах

Петиція «Про відокремлення освіти від релігії», зареєстрована на сайті міської ради, не досягла своєї мети. Подали її 24 травня, а станом на 8 червня підписали документ 302-оє тернополян. Офіційну відповідь на неї влада міста мала дати 12 червня. Але вже 8 червня, під час чергового засідання виконкому по цій петиції прийняли рішення.

-Враховуючи думку більшості громади, звернення тернополян, прийнято рішення відмовити у задоволенні електронної петиції і підтвердити необхідність вивчення у загальноосвітніх закладах міста Тернополя предмет «Основи християнської етики», – повідомив міський голова Сергій Надал. – За короткий період ми отримали більше 2600 листів з Тернополя і більше 32 тисяч з області, і це тільки частина роботи. Кількість листів на підтримку буде збільшуватися. Є також звернення від церков і релігійних громад, які просять зберегти цей предмет і не відміняти його. «Християнська етика» була в Тернополі з початку Незалежності, до того ж цей предмет ніколи не був обов’язковим. Хто з певних переконань не хотів його вивчати, мав право не відвідувати заняття.».

У петиції, поданій юристом Тетяною Семусь, йшлося про те, що вивчення основ християнської етики у дошкільних та загальноосвітніх шкільних закладах є порушенням законодавства. Зокрема, Конституції України. У статті 35 вказано, що «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова.».

У зв’язку із цим автор петиції просила:

  1. Проінспектувати заклади освіти на предмет чіткого дотримання у закладах освіти вимог ст.ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту».

  2. Виключити з навчальних планів освітніх закладів предмету «Християнська етика», і відновити викладання предмету «Етика» або будь якого іншого, ще не нестиме якого-небудь релігійного змісту чи навантаження з ухилом на конкретну релігію.

  3. Розробити письмове розпорядження стосовно необхідності неухильного дотримання вимог ст.ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту», яке донести під розписку до всіх керівників освітніх закладів, а тим, в свою чергу, до кожного педагогічного працівника та осіб, які здійснюють непедагогічний догляд за дітьми ввіреного їм закладу.

Із прийнятого на виконкомі рішення зрозуміло, що інспектувати школи та відновлювати предмет «Етика» ніхто не буде.