Головна Новини Храм на чортовому болоті: історія збаразького костелу, який будували польські князі (Відео)

Храм на чортовому болоті: історія збаразького костелу, який будували польські князі (Відео)

Храм, навколо якого століттями точилися таємниці та історії. Костел святого Антонія з Падуї що у Збаражі до сьогодні залишається однією з найзагадковіших пам’яток архітектури на Тернопільщині. Журналісти Т1 Новини розпочинають серію сюжетів про найцікавіші місця краю. Перша серія про храм у Збаражі, який здивує своєю історією.

Незвідана перлина Галичини. Так називають костел святого Антонія з Падуї у Збаражі. Цей храм окрім вражаючої архітектури дивує відвідувачів і таємничими історіями та легендами. Одна з них розповідає: місце, на якому збудували святиню, називали чортовим болотом, повідомляє Т1
“Татарський загін, який нападав на Старозбаразьку фортецю, загинув на цих місцевостях, коли йшов дощ. Була ніч і татари заблудилися і тепер ходить історія про те, що це болото назвали чортовим”, – каже молодший науковий співробітник Національного заповідника “Замки Тернопілля” Наталя Ганусевич.

Перша згадка про храм датована ще 1627 роком. Долучалися до будівництва святині і польські князі. За переказом, Станіслав Потоцький не лише давав кошти на будівництво святині, а й разом з родиною власноруч будував його.

“Кажуть про те, що сам князь приходив туди на будівництво і підносив будівельний матеріал допомагаючи робітникам. Він заставляв своїх друзів не просто прийти і відпочити, а допомогти підняти цей храм”, – додає Наталя Ганусевич.

Найстрашніші роки храм переживав на початку 20 століття. Тоді приміщення костелу використовували як склад, через що був зруйнований унікальний орган, фасад та внутрішнє оздоблення.

Від початку Другої світової війни – півстоліття в костелі не велися богослужіння. Цей час в історії храму ще називають періодом застою. Все змінилося у 1989, коли радянська влада віддала храм вірянам. А у 2000 році костел знову освятили. Настоятель храму отець Давид розповідає, вперше зайшов до костелу у далекому 2002 році. Пригадує, тоді його найбільше вразила масштабність та особлива атмосфера всередині.

За 30 років нової історії костел відвідало чимало паломників з різних куточків світу. Вони називають костел місцем сили.

“Для поляків це особливе місце, котре пов’язує їх з їхньою культурою, особливо “Трилогія” Сенкевича. Приїжджають багато з Канади, Америки. Приїжджають люди, які пов’язані з цим місцем: тут хрестили чи хтось з предків похований. Вони тут шукають своє коріння”, – каже настоятель храму Антонія з Падуї у Збаражі о.Давид.

Зараз в храмі тривають відновлювальні роботи. Всередині вже оновили центральну частину і почали реставрацію фасаду.

Окрім вражаючої архітектури та легенд костел святого Антонія з Падуї має ще одному незвідану туристами таємницю – підземне місто. Журналісти Т1 Новини підготували серію репортажів про таємничі та невідомі місця та пам’ятки архітектури нашої області. У наступному сюжеті ми розкажемо про підземні дороги та похованння, де спочиває польські знать.

Христина Луцик, Оксана Задорожна, Володимир Сосна, Т1 Новини.