Головна Новини Храму УГКЦ у Смиківцях – 200 років

Храму УГКЦ у Смиківцях – 200 років

Нещодавно парафія УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці с. Смиківці Тернопільського району святкувала 200-й ювілей освячення храму. З цієї нагоди відбувся пастирський візит єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Теодора Мартинюка та урочиста Архієрейська Літургія, під час якої співав церковний хор «Ґлорія» з церкви св. апостола Петра м. Тернопіль, пише Свобода

Співслужили єпископу на Літургії декан Великобірківський о. Василь Брегін, настоятель храму о. Євген Флиста та священники сусідніх парафій.

До цієї величної події здійснили реставрацію храму як ззовні, так і всередині. Як повідомив о. Євген Флиста, до празника зусиллями парафії вдалося «повністю відреставрувати внутрішній розпис храму, перекрити купол, замінити дахове покриття, штукатурку, оновити архітектурну ліпнину».

У своєму слові владика Теодор говорив про значення празника Різдва Пресвятої Богородиці в історії спасіння, поставив приклад  Йоакима і Анни, як взірець любові і порозуміння для молодих подружніх пар. Відтак, подякував священнику за старанну працю і смиківчанам за любов до Господа і Його храму. Також парафіяни отримали подячні грамоти за жертовність і працю задля віднови церкви.

До слова, храм Різдва Пресвятої Богородиці освячений у 1820 році, добудований 1894 року, у 1960-х роках був добудований лівий крилос, а правий разом із закристією – у 1990-х. У 1956 р. органи державної влади закрили його і використовували як склад Великобірківської швейної фабрики до 1988 р. У 1989 р. храм повернули вірним села. У тому ж році розпочалася його реконструкція і добудова. Зеновій Бутковський та Богдан Печенюк зробили новий іконостас.