Головна Новини Хлопець, який тримав небо: вчора майданівцю Устиму Голоднюку виповнилося б 24

Хлопець, який тримав небо: вчора майданівцю Устиму Голоднюку виповнилося б 24

12 серпня Герою України, майданівцю Устиму Голоднюку виповнилося б 24 роки.

Устим Голоднюк – один з найвідоміших янголів “Небесної сотні”. “Хлопчик у блакитній касці”. “Хлопчик, який тримав для нас небо”. Він просив кричати “Небо падає” у разі небезпеки на Майдані, аби не налякати людей, але дати йому з хлопцями сигнал, що потрібна допомога.

Майбутній військовий, курсант Львівського державного ліцею імені Героїв Крут. Третя рота, другий взвод.

Після розгону Майдану 30 листопаду Устим укрився разом з усіма в Михайлівському соборі. Від “Беркуту” йому тоді так дісталося, що наклали 12 швів. А коли хлопець подав заяву в прокуратуру через побиття, на нього завели карну справу.

Два тижні Устим пролежав вдома і як тільки рани загоїлися, повернувся на Майдан. 20 лютого, у кривавий четвер, він був на Інститутській і побіг під кулі витягувати когось з поранених. Куля снайпера пробила блакитну миротворчу каску.

“Тієї ночі я кричала… Небо падає! Небо падає! Небо падає! Устиме, чому ти не сказав, що впадеш замість неба?! Останнє, що ти написав на сторінці в соцмережі: “Рабів до раю не пускають!”. Таких, як ти, Устиме, туди запрошують, Герої потрібні всюди… Тримай для нас небо, хлопче”, — написала на смерть Устима журналістка Ліда Панків у “Фейсбуці”.

Устима Голоднюка нагородили “Золотою зіркою” посмертно в 2014 році.

Батько Устима Володимир Голоднюк наразі веде волонтерську та громадську діяльність. Сьогодні він привітав сина із днем народження.