Головна Новини Філателіст з Тернопільщини отримав бронзову медаль

Філателіст з Тернопільщини отримав бронзову медаль

Гарними новинами бережанських журналістів і всіх краян порадував учасник Революції Гідності й АТО, війни на сході України, відомий філателіст-краєзнавець, керівник місцевої Асоціації філателістів України Олег Поливко.

У столичному конгрес-центрі «Український дім», як розповів п. Олег, нещодавно відбулася XVI-та Національна філателістична виставка «Укрфілекспо 2018», присвячена 100-річчю випуску перших поштових марок України. На ній було представлено 127 унікальних філателістичних експонатів колекціонерів з України та світу. На виставці відбулися спецпогашення та введення в обіг нової поштової продукції, в т. ч. ексклюзивної, зокрема, поштового блоку «Перші українські поштові марки доби визвольних змагань 1917–1921 років». Урочиста церемонія спецпогашення поштових марок «Захисники України», героями якого стали бійці полку «Азов», зібрала численних філателістів, поціновувачів мистецтва поштової мініатюри. Учасниками церемонії були й ветерани-поштовики, захисники України, бійці з позивними «Бренд» та «Лєший». На вході до виставки красувався бронетранспортер «Дозор-Б». Уперше Національний банк України й Укрпошта презентували унікальний сувенірний буклет із поштовим блоком і монетою, випущеними на честь 100-річчя перших поштових марок України. Тут проходили цікаві майстер-класи, лекторії: художників, які створюють гроші та поштові марки, ілюстраторів – тих, хто створює образ сучасної України.
Відрадно, що за новий збірник – експонат «Ілюстрований каталог немаркованих художніх конвертів 1996 – 2017 (Том 2)» (клас «Філателістична література») Олег Поливко одержав бронзову медаль. Олегу вручили також відповідний диплом і каталог «Укрфілекспо 2018», в якому можна знайти важливу інформацію про виставку та українську поштову історію. Як відомо, колекціонуванням наш земляк займається з дитинства – майже сорок років. Філателію вважає важливим видом краєзнавства, історії, складовою сучасної культури, частиною життя. Він був ініціатором випуску й погашення тематичних марок і конвертів, учасником та організатором багатьох філателістичних і краєзнавчих виставок, автором дописів до газет і журналів. Олег зібрав уже десятки тисяч оригінальних марок і художніх конвертів, більшість яких у різні роки була погашена спеціальним штемпелем до відповідних ювілейних дат. Найновіші експонати (приміром, виставка «На шляху до Соборної України») яскраво розповідають про основні атрибути державності, доленосні події, про визначних діячів української історії та культури.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани