Головна Новини Фермер з Тернопільщини досягнув успіху, обробляючи земельні паї свої та земляків

Фермер з Тернопільщини досягнув успіху, обробляючи земельні паї свої та земляків

Мирослав Олійник — керівник фермерського господарства «Надгір’я» Зборівського району, що на Тернопільщині,  із 1995 року. Обробляє 300 гектарів орної землі переважно свої та паї земляків.

— Головне — чітко дотримуватися сівозміни, чергування полів, технологій, — каже Мирослав. — На орендованих землях щорічно сію озиму пшеницю, горох, сою, кукурудзу. Торік на круг зібрали понад 60 центнерів збіжжя. На славу вродили горох та соя, гібридна кукурудза — майже дев’ять тонн у сухому зерні з гектара. Увесь урожай зібрали оперативно й без втрат, адже проблем із технікою не було, пише 7days-ua.com

Мирослав Олійник ще на початках свого фермерства не набивав кишені грошима, а дбав про створення потужного машинно-тракторного парку. Тому у ФГ «Надгір’я» мають зернозбиральний комплекс марки «KLASS», трактор «Джон Дір», три трактори вітчизняної марки «МТЗ-82», автомашини, причепи, обприскувачі та інші необхідні знаряддя та обладнання для посівної чи збиральної кампанії. Керівник уміло водить комбайн, трактор, вантажну й легкову автомашини. Тож сам оре, сіє, збирає вирощений урожай і завозить до складських приміщень.

Мирослав належить до нової генерації господарів землі в сучасних умовах економічних відносин на селі. Він хоч і не має вищої спеціальної освіти, та всі знання черпає із досвіду, наукових і спеціалізованих видань. Залюбки відвідує дні поля, співпрацює з відомими компаніями, що пропонують високоврожайні сорти та гібриди пшениці, ячменю, кукурудзи, препарати захисту рослин, мінеральні добрива.

— Техніка — один із найважливіших складових успіху фермерського господарства. У нас 80 пайовиків. Комусь виорати город потрібно, засіяти ниву, привезти сіно, солому, дрова. Звичайно, намагаємося платити гідну орендну плату, — підсумовує Мирослав Олійник.

Підтримує фермера його дружина Людмила, сини — школярі Остап і Тимофій, які з великим бажанням допомагають батькові. Тож уже з дитячих літ для батька підростає надійна хліборобська зміна.