Головна Новини Фермери з Тернопільщини планують скоротити посіви гречки

Фермери з Тернопільщини планують скоротити посіви гречки

В Україні катастрофічно скорочуються посівні площі цієї дієтичної культури. Очевидно, ситуацію повинно врегулювати Міністерство агропромислового розвитку.

Схоже, у черговий раз настають кризові часи для найпоширенішої і найкориснішої крупи – гречки. З року в рік не можуть передбачити обсягів її вирощування та ціни на дієтичний продукт ні аграрії, ні споживачі. Тому маємо як не різке підвищення ціни на гречку, то зменшення обсягів її виробництва.
До середини травня триває оптимальний період для сівби цієї культури. Проте ті, хто досі вирощував гречку, пересвідчились у її нерентабельності і значно скорочують площі її посівів. Занепокоєні ситуацією на ринку гречки і члени кооперативу «Ратай» Заліщицького району.
– Дрібні фермери, які мають нереалізовану гречку ще з минулого року, задаються питанням, куди збути крупу за вигідною ціною, – розповідає голова кооперативу, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Марусяк (на фото – зліва). – Зараз людям пропонують по 5 гривень за кілограм гречки. Але така ціна не може навіть покрити витрати на її вирощування. Тож багато хто не продає гречку, очікуючи вищу ціну. Водночас, ринок диктує і відповідь на запитання: сіяти чи не сіяти гречку далі. Як результат, площі цієї популярної, але комерційно невигідної культури значно скорочуються по всій Україні. Як приклад, – продовжує Ігор Марусяк, – якщо кілька років тому в Заліщицькому районі сіяли понад 1200 гектарів гречки, то минулого року ледь дотягнули до 200 гектарів. А цього року посіви гречки планують скоротити ще наполовину.
Не культивують її у промислових масштабах і великі господарства. Адже їм значно вигідніше зібрати і реалізувати пшеницю, сою, кукурудзу, які можна збути на експорт. А гречка орієнтована винятково на внутрішній ринок. Але навіть і його зараз заповнює імпортна гречка низької якості.
Як стверджує Ігор Марусяк, спочатку гречку треба покласти в покоси, а через два тижні після того, коли вона виповниться і дозріє, зібрати зерно. Натомість, щоб довго не чекати, теперішні ділки часто вносять гербіциди, які висушують стебла гречки в корені, а після того її обмолочують. А це є грубим порушенням, адже гербіциди залишаються у зерні, і після того назвати гречку дієтичною і корисною для дітей і хворих людей важко, – пише “
Сільський господар плюс”

Вихід із ситуації, що склалася із гречкою, повинні знайти керівники профільного міністерства. Передусім треба припинити її імпортування з інших країн і підтримати своїх гречкосіїв. А потенціал у нас великий. За словами керівника «Ратая», унікальну технологію вирощування гречки, розроблену науковцями Кам’янець-Подільського аграрного інституту і спеціалістами Заліщицького району, яка дає можливість досягати високих урожаїв, впроваджували не лише в Україні, а й у Чехії, Польщі та інших країнах. Словом, наші фермери цілком можуть забезпечити населення якісною, вирощеною на своїй землі гречкою. Треба лише створити для них відповідні умови.
Любов ТИМЧУК