Головна Новини Фахівці працюють над тим, щоб відпочинок на відомому фестивалі був безпечним

Фахівці працюють над тим, щоб відпочинок на відомому фестивалі був безпечним

02-04 серпня 2019 року, у м.Монастириська, у музейному комплексі «Лемківське село», відбудеться ХХ Міжнародний фестиваль лемківської  культури «Дзвони Лемківщини».

На фестивалі планується організація виїзної торгівлі продовольчими та промисловими товарами,  буде працювати кухня лемківських страв, а також заклади громадського харчування.

Для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, захисту людей від шкідливого впливу на їх здоров’я небезпечних факторів, недопущення виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, організаторам заходів необхідно провести  упорядкування місць виїзної торгівлі та громадського харчування, санітарну очистку території музейного комплексу, обов’язково слід здійснити дератизаційні та протикліщові заходи, очистку території від сміття, викошування трав. Забезпечити достатню кількість контейнерів для збору твердих побутових відходів, проводити систематичне прибирання та дезінфекцію громадських туалетів.

Суб’єкти господарювання при організації роботи виїзної торгівлі та громадського харчування повинні керуватись та дотримуватись вимог Закону України «Про захист споживачів»,  «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про безпечність та якість харчових продуктів», Правил торгівлі та інших нормативно-правових актів.

Про торгівлі харчовими продуктами та організації харчування людей обов’язково необхідно здійснити  державну реєстрацію операторів ринку харчових продуктів за місцем провадження діяльності та отримати Рішення про державну реєстрацію.

При виїзній торгівлі забороняється реалізовувати продовольчі товари, якщо для їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм, температурних режимів, умов зберігання та продажу.

Торгове місце має відповідати санітарним нормам, бути обладнане необхідними приладами та технікою, торговим інвентарем, засобами для миття та дезінфекції, баками для збирання відходів. Для використання одноразового посуду обов’язково повинні бути ємності для його збирання і утилізації. Не можна використовувати цей посуд повторно.

Продавець харчових продуктів повинен бути у форменому санітарному одязі, дотримуватись правил особистої гігієни, підтримувати місце торгівлі та територію навколо нього в належному санітарному стані, мати при собі медичну книжку та паспорт для посвідчення особи. На всі продукти та товари, що пропонуються до реалізації повинні бути передбачені законодавством супровідні документи та документи, що засвідчують їх якість та безпечність.