Головна Новини Фанатик спорту: чемпіон світу з тайського боксу Дмитро Борсук провів майстер-класи у...

Фанатик спорту: чемпіон світу з тайського боксу Дмитро Борсук провів майстер-класи у СК «Workout Hall» у Тернополі

Для проведення майстер-класів для тренів та відвідувачів спортивного комплексу «WorkoutHall», до Тернополя завітав майстер спорту України міжнародного класу з тайського боксу Дмитро Борсук. Про те, яким бачить спорт в Україні та чим займається зараз, після завершення професійної спортивної кар’єри – у матеріалі.

Дмитро Борсук – семиразовий чемпіон України з тайського боксу. Двічі у категорії «юніори», тричі – серед дорослих. У 2016-му став чемпіоном Європи, а у 2018-му – чемпіоном світу. Також спортсмен став чемпіоном світу з кікбоксингу в 2015-му.

Вперше на тренування з тайського боксу чемпіон потрапив у 13 років. До того, розповідає, 5 років займався спортивно-бальними танцями. Поштовхом до таких змін став перехід в інший навчальний заклад.

«У восьмому класі я перейшов з ліцею в звичайну школу, і тоді хлопці дивились на світ по-іншому. Тому ми з друзями пішли тренуватись, аби могти за себе постояти, навчитися здачі давати. Обставини так склалися, що я пішов на бокс, але я й не думав, що мене так затягне. Мені пощастило потрапити до гідного тренера Володимира Калюжного», – ділиться Дмитро.

Окрім тайського боксу, чемпіон займався ще й змішаними єдиноборствами та ММА. Неодноразово здобував перемоги й з цих видів бойових мистецтв. І незважаючи на те, що Дмитро вже кілька років професійно не займається тайським боксом, розповідає, спорт – його особливий вид залежності.

«Я є фанатиком спорту. Мені подобаються екстримальні види спорту. Є люди, які ходять в бар пиво пити, бо їм це подобається. А мені подобається, наприклад, стрибати з парашутом, вибиратися в гори на лижі чи сноуборд. Я не бачу перешкод для заняття спортом, – розповідає чемпіон. – Багато людей себе не відкривають повністю у спорті. Вони думають, що це якась там дисципліна, коли приходиш в спортзал потягати залізо. Але, коли ти його (спорт) різносторонньо відкриваєш, відчуваєш усі м’язи, по-іншому дивишся на свої можливості та на себе. І світогляд, звісно ж, міняється».

У спорті має бути мотивація, переконаний Дмитро Борсук. І для нього це не гроші чи слава.

«Мені хотілося назбирати якнайбільше медалей. Попри це зрозумів, що бути багаторазовим чемпіоном – це авторитетно. Тоді з тобою і люди по-іншому розмовляють. Спорт на мене неабияк вплинув, та попри це, я не вважаю себе виключно боксером. В першу чергу, я – людина», – зауважує спортсмен.

За десять років професійної спортивної діяльності, медалей та кубків у колекції чемпіона годі злічити. Усміхаючись, Дмитро константує – їх точно більше сотні.

«Мені подобалось їх збирати. Кожних вихідних брав участь у всіх можливих турнірах в Україні. Вага усіх моїх нагород точно перевищує десять кілограмів», – додає.

Головне, у будь-якому спорті дисциплінованість, поміркованість і терпіння, переконаний спортсмен. «Якщо бійки неможливо уникнути, то бити потрібно першим», – каже Дмитро, але запевняє, що махати кулаками у повсякденному житті не звик – він прихильник дипломатичного вирішення питань поза рингом.

«Завдяки Господу Богу, мені не доводилось силою вирішувати свої проблеми. Я вважаю, що кулаком треба вирішувати справи лише в крайніх випадках, коли ситуація вже: «ти або тебе». Тоді вже без варіантів», – ділиться Дмитро.

Незважаючи на постійні тренування, знаходить час і для інших захоплень чи просто дозвілля з друзями. Зізнається, більше спільного все ж зі спортсменами.

«Коли займався офіційно спортом, то багато приятелів відсіювались. Тому що є дисципліна, режим. Ти тренуєшся, а інші не розуміють навіщо це тобі. І коли триває підготовка до змагань, то ж треба свій час якось правильно розподіляти. В пріоритетах на початок ставиться, що тобі потрібно, а вже потім, де ти потрібен, – каже Дмитро. – Коли я прийшов у зал, хлопці, які були зі мною тоді, вони досі йдуть зі мною по життю».

Дмитро Борсук хоче, аби спорт в Україні розвивався та, каже, намагатиметься цьому сприяти. Додає, державна підтримка на відповідному рівні також була б не зайвою.

«В мене є велика мрія зробити спорт доступним для тих, хто хоче розвиватися. Якби влада сприяла цьому, це був би неабиякий стимул для спортсменів. Якщо показати, що у випадку перемог вони отримають щось суттєве, то, відповідно, вони ще більше викладатимуться. Всі спортивні досягнення, які ми з командою, у свій час досягали, це тільки завдяки Господу та тому, що ми займалися своєю справою. Нам ніхто не допомагав».

У Тернополі чемпіон світу цього разу був не вперше. Інколи, каже, приїжджає на запрошення давнього друга, тренера з тайського боксу в СК «Workout Hall» – Юрія Сеніва.

«З великою повагою до Юрія, я приїжджаю сюди вже не вперше. Він популяризує спорт в Тернополі, за це йому – велика вдячність. Для проведення майстер-класів тут, у «WorkoutHall», я приїхав спеціально. А загалом, завжди стараюся підтримувати добрі спортивні ініціативи, які, зокрема, започатковує Юрій», – розповів Дмитро Борсук.

До слова, чемпіон проводив майстер-класи для охочих у Тернополі кілька разів впродовж тижня. Власне, щодо занять в «Workout Hall», то там для тих, хто хоче займатися бойовими мистецтвами професійно – всі заняття безкоштовні, зазначив засновник СК – Богдан Юлик.