Головна Новини «Файне місто» стає небезпечним

«Файне місто» стає небезпечним

Останні події свідчать, що Тернопіль набуває обрисів бандитського міста. Хоча, за статистикою місто у переліку найспокійніших стосовно криміногенної ситуації. Однак усе частіше чуємо про карколомні злочини, як от викрадення людей, незаконне позбавлення волі, й не ймемо віри, що це відбувається поряд на наших вулицях.

Грабіж, поєднаний з насильством, та розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, інкримінують слідчі двом жителям обласного центру, 1982 року та 1986 років народження, пише газета “Свобода”

За словами заступника начальника Тернопільського райуправління поліції Сергія Гатанюка, в ніч на 11 березня чоловіки пограбували двох жителів сусідньої області.

У ході слідства стало відомо, що один із зловмисників здав на добу кімнату двом музикантам зі Львова. Поки один з гостей спав, інший з господарем вживали спиртні напої. Через кілька годин вони пішли до магазину і там зустріли ще одного чоловіка. Додому повернулися вже троє.

В якийсь момент господар помешкання схопив ніж та накинувся на львів’ян. Разом з товаришем зв’язали їх, аби ті не чинили опору, та почали вимагати гроші й вивідувати паролі до банківської картки.

Отримавши необхідні дані, підозрювані зняли з електронного гаманця близько трьох тисяч гривень. Далі нападники змусили львів’ян здати до ломбарду гітару та дороговартісний мобільний телефон, а гроші віддати їм. Забрали злодії й інші цінні речі потерпілих.

Отримані кошти зловмисники розділили між собою. Забравши свою частину грошей, гість пішов додому. А господар помешкання змушував львів’ян під погрозами впродовж дня супроводжувати його.

Зайшовши в один з магазинів, у злодія виник конфлікт з консультантом. І саме в цей момент один із заручників повідомив працівниці торгового закладу, що  їх силою утримують в неволі. Представники магазину викликали поліцію, і зловмисника разом з потерпілими доправили до райуправління поліції.

Вже у відділку нападник у всьому зізнався і розповів про спільника. Проведеними слідчо-розшуковими заходами працівники відділу розслідування особливо тяжких злочинів встановили місцеперебування чоловіка. У ході перевірки з’ясувалося, що тієї ж ночі один з підозрюваних близько третьої години ночі, погрожуючи насильством, викрав у місцевого жителя телефон та втік.

Чоловіків затримали, їм оголосили підозру та обрали міру запобіжного заходу.

Правоохоронці перевіряють зловмисників на причетність до аналогічних правопорушень. Відомо, що обидва нападники уже відбували покарання за майнові злочини, повідомили у відділі комунікації обласної поліції.

Аналогічні злочини у Тернополі, на жаль, уже не рідкість.  Як повідомляла «Свобода», у грудні минулого року у Тернополі скоєно напад на жителя столиці, який є уродженцем нашої області. На нього та його дружину «полювали» аж чотири автівки –  «Infiniti QX56»,  «Scoda Octavia»,  «Mitsubishi Outlander» та «Hyundai Tucson». Неподалік готельно-ресторанного комплексу «Диканька», що на вулиці 15 Квітня, ці чотири іномарки заблокували і примусили зупинитися «Toyota Camry», на якій їхав потерпілий з  дружиною. Нападники вимагали 800 тисяч доларів. Дружину потерпілого нападники завезли у ресторанно-готельний комплекс у с. Байківці, згодом перевезли у готель «Версаль», що в обласному центрі. А на чоловіка наділи кайданки і теж перевозили з місця на місце.У с. Лозова поблизу кар’єру йому на голову надягали поліетиленовий пакет, систематично наносили удари, для залякування стріляли із зброї та погрожували вбивством.

Останнє місце утримання – спортивний зал на вулиці Леся Курбаса. Звідси чоловік зумів зателефонувати у поліцію з другого мобільного, який не помітили нападники.

Згодом сімом оголосили підозру у викраденні людей й інших тяжких злочинах. Майже усі вийшли на волю, внісши заставу понад 500 тисяч гривень. А от один з них, тернополянин, батько трьох малолітніх дітей, перебуває під вартою у Чортківському СІЗО. Нещодавно йому продовжували запобіжний захід. Він скаржився суду, що переніс короновірус, погано почувається,а тому просився під домашній арешт. До арешту його середня зарплата складала приблизно п’ять тисяч гривень, тому визначена судом застава у розмірі 1000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 2102000 грн, для нього є непомірною. Він та його адвокат просили зменшити заставу до 80 розмірів прожиткового мінімуму або застосувати більш м`який запобіжний захід.

Втім, суд на це пристав лише частково, зменшивши заставу до 300 прожиткових мінімумів, тобто 681 тисячі гривень.  Інші учасники злочинної групи на волі – вони внесли заставу відразу після арешту.

Ольга КУШНЕРИК