Головна Новини У Шумську перепоховали останки воїнів УПА

У Шумську перепоховали останки воїнів УПА

Останки 14 закатованих, загиблих у боях вояків Української Повстанської армії урочисто, по-християнськи, з військовими почестями перепоховали у Шумську на старому кладовищі.

 

Собор священиків ПЦУ, на чолі з архієпископом Тернопільським та Кременецьким Нестором, у Свято-Преображенському храмі відправили чин Божественної літургії і, спільно з о.Тарасом Гром’яком – настоятелем храму святих мучениць Віри, Надії Любові та матері їх Софії Української греко-католицької церкви, відслужили панахиду за убитими та закатованими героями.


Далі велична процесія священників, солдатів та офіцерів 44-ої окремої артилерійської бригади, представників обласної, районної та міської влади, численних шумчан та приїжджих велелюдною ходою рушили до пам’ятного знака жертв тоталітарних режимів, де відбулося народне віче.

 

До присутніх звернувся з пастирським словом владика Нестор, а також заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Юрик, співробітник інституту Національної пам’яті, начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Павло Подобєд, голова Шумської районної ради Тарас Корець, письменник Степан Бабій.


– Ми сьогодні перепоховуємо героїв, які боролися та віддали своє життя за Україну. Минуло сім десятків років, а подвиг цих хлопців живе. Місцеві люди пам’ятають про них. Хочу подякувати місцевій владі – районній, міській, обласній за тісну співпрацю, щоб нинішній день настав. Дякую також громадській організації «Меморіал Південна Волинь», активісти якої були рушієм ексгумації та перезахоронення. Вони комунікували і з нами, і з інститутом Національної пам’яті. Дякую також його співробітникам, пошуковцям, археологам з ГО «Доля» за самовіддану працю. У 40-их роках минулого століття ці вояки лежали, закатовані та вбиті, тут для упізнання. А тепер українська громада, українська церква, українське війську врочисто проводжають їх останки до місця вічного спочинку, – розповів Святослав Шеремета, керівник меморіально-пошукового центру «Доля».

Труни з останками полеглих вояків УПА з військовими почестями, з виконанням Державного гімну, під постріли військового салюту були опущенні в могили, неподалік місця, де раніше, завдяки нинішнім патріотам-українцям, знайшли вічний спочинок курінний УПА Василь Процюк – «Кропива» та повстанці УПА.

Нагадаємо, що 9 липня 2018 року працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля», спільно з Українським інститутом національної пам’яті та громадською організацією «Меморіал Південна Волинь», здійснювали у Шумську розвідувальні роботи і виявили це поховання. 27 липня 2018 року працівники «Долі» завершували розкопки в околиці Шумська, куди енкаведисти були вкинули в одну спільну яму 14 невідомих вояків.

shumsk.info