Головна Новини У Шотландії є свій маленький Почаїв

У Шотландії є свій маленький Почаїв

В столиці Шотландії, в місті Едінбург знаходиться храм Почаївської Божої Матері і св. апостола Андрія. Готичного стилю шотландська божниця була надбана українцями в 1964 році і частково достосована до візантійсько-українського обряду. Парохія була заснована в 1947 році. Нараховувала в той час близько 900 вірних. В нинішній час число парохіян суттєво зменшилося. Служба Божа тут відправляється кожної неділі, пише Свобода

Окрім того у цьому ж місті є моріальна дошка, встановлена українською громадою, при вході на національний меморіальний пагорб Шотландії з написом: «Святий Володимир – Великий Правитель України. Тисяча років християнства в Україні».

Саме в Едінбурзі 75 років тому 19–20 січня пройшов установчий з’їзд Союзу українців Великої Британії (СУБ).

Варто зазначити, що в Шотландії збереглася перша українська каплиця, розташована у Гальмуїрі поблизу Локербі.Це місце в 1940-х роках було табором для українських військовополонених із числа колишніх «дивізійників». Зараз тут раз на місяць відправляють українські богослужіння.

У 2019 році подружжя Богданом і Наталією Настюк поблизу міста Дінгвол в Шотландії виявили пам’ятний знак із тризубом та написом «1949. The Ukraine».

Минулого року пам’ятник було очищено та впорядковано.

Найімовірніше тризуб розміром 2 метри, чи не найбільший на той час, було споруджено військовополоненими з числа вояків дивізії «Галичина», яких прийняла Велика Британія після Другої світової війни.

Завдяки цим пам’яткам у Шотландії є свій маленький куточок України і приємно, що до створення цих пам’яток мали відношення й еміґранти з Тернопільщини, які намагалися не тільки зберегти пам’ять про батьківщину, а й організувати духовне й культурне життя українців.

Підготував Віктор КУЛИК