Головна Політакценти У школах Тернопільщини скасують підручники, оцінки та парти в один ряд

У школах Тернопільщини скасують підручники, оцінки та парти в один ряд

Закон про Реформу в освіті, який днями прийняла Верховна Рада України наробив чималого шуму серед українців. Усі бурхливо обговорюють новації, котрі уже з наступного року будуть запровадженні в українських школах. Дуже переймаються стосовно змін і жителі Тернопільщини. Батьки, діти яких наступного року підуть у перші класи, і уявлення  не мають чого чекати від нововведень.  На деякі з найбільш гострих запитань відповіла  начальник управління Тернопільської ОДА Ольга Хома.

«Настав час реформ. Потрібно якісно змінити та вдосконалити систему освіти. І, звісно ж, почати треба з самих початків – молодших класів. Найперше, що чекає на першачків – це нестандартні інтегровані уроки. Тобто, діти працюватимуть у групах. Розміщення їхніх парт не повинно бути в рядах.  Парти будуть у вигляді кола, зсунуті докупи, тощо. Що це дає? Це дає можливість працювати колективно. Вчитися відповідати не тільки за себе, а й за друга, який сидить поруч. Виносити спільне рішення. До слова, у Тернопільській області є пілотні 4 школи, які проводять навчання за стандартами початкової освіти по концепції Нової української школи. Це Збаразька ЗОШ №1, Козівська ЗОШ №1, Чортківська ЗОШ №7, та Підволочиська ЗОШ. Вони вже проводять такі інтегровані уроки: на початку занять відбувається бесіда з дітьми у довільній формі, обговорюють день, цікаві новини. Відбувається дружнє спілкування вчителя з дітьми. І хочу зазначити, що це дає досить позитивні результати. Бо, насправді діти хочуть спілкуватися. Учні можуть і, більше того,  мають дискутувати з вчителем, висловлювати свою думку, і вчитель має її прийняти.

Наступний момент – немає оцінювання. Лише вербальне оцінювання, заохочування. Наступне, що дає змогу дітям почуватися у школі комфортно – це те, що вчитель не дає домашніх завдань на канікули. Діти не матимуть підручників. Усі завдання учитель даватиме на уроці. Він повинен мати в кабінеті усю необхідну оргтехніку, де він роздруковує той чи інший матеріал і дитина працює суто на уроці. Тому тут знімаються претензії батьків, що часто портфель важчий за дитину.

Закон про освіту вступить у дію у 2018 році. А перших випускників матимемо у 2027 році. Тоді й говоритимемо про успішність реформи загалом. Але зрізи знань у вигляді ЗНО будуть не тільки в 12 класі, а й після 4 та 9 класів. Навчання дітей складатиметься з трьох етапів: початкова, середня та профільна освіта …

Далі буде…