Головна Новини У школах знову подорожчало харчування

У школах знову подорожчало харчування

Такою новиною «потішили» батьків з першого дня навчання другого семестру. Із січня 2017 вартість обіду у школі – 10 грн.. І хоча рішення сесії Кременецької міської ради про такі зміни прийняли нещодавно, у деяких загальноосвітніх навчальних закладах міста платня за харчування піднялася раніше.
– Це пов’язано з тим, що міські школи є розпорядниками коштів нижчого рівня, – пояснила начальник фінансового управління Кременецької міської ради Надія Тімахова. – Тобто усі закупівлі кожна школа проводить самостійно. Наприклад, деякі школи укладають угоди із приватними підприємцями, здають їдальні в оренду. Таке рішення приймають на загальних зборах батьків. Договір оренди погоджує міський відділ освіти та виконком міської ради.
Для бюджету вигідніше, щоб учнів харчували підприємці
Також Надія Тімахова зізнається, що такий варіант харчування діток вигідніший для міського бюджету. Підприємець платить орендну плату, бюджет не утримує ставок кухаря та помічника. Разом з тим, каже фінансовий фахівець, такий спосіб підходить не усім школам. Наприклад, ЗОШ №1 є найбільшою в місті за кількістю учнів, тож знайти для цього закладу підприємця, який міг забезпечити стільки діток гарячими обідами, досить складно.
Директор школи Мирослава Герасименко пояснює, що знайти підприємця, при бажанні, можна. Але, оскільки приміщення навчального закладу, орендують у Кременецько-Почаївського ДІАЗу, укласти договір і здати в суборенду їдальню неможливо. Також директор ЗОШ №1 підтверджує слова своїх учнів та працівників їдальні, що зі зміною постачальника продуктів – харчування у школі значно покращилося.
– Це не дивно, що ціна обідів зросла, – каже працівник шкільної їдальні, – ціни підскочили на усі продукти. Добре, що цього сезону недорогі овочі, за рахунок цього можна трохи зекономити.
Про економію говорить й Надія Тімахова, яка наголошує на тому, що за нормою і розрахунком Міністерства освіти один обід у школі мав би вартувати 26 грн.. Але у школах намагаються дотримуватися межі у 10 грн., тому одного дня готують наприклад, млинці, які обходяться у 6-7 грн., а іншого – котлету із гарніром за 13-15 грн. В середньому виходить по 10 грн.
Того дня, коли ми зайшли до їдальні школи №1, на обід давали картоплю-пюре, котлетку та салат із свіжої капусти, і навіть мандаринку на десерт. Судячи із порожніх тарілок із якими виходили дітки – їжа їм до смаку.
Та 10 грн. за обід у кременцьких школах це не межа. Наприклад тато другокласника школи-інтернат Олександр розповів, що платить за харчування сина близько 20 грн. за обід. Але у цю вартість входить перша і друга страва, а також напій.
Кременецьку школу-інтернат обділили?
– В організації учнівського харчування є натуральні норми, які затверджені Міністерством освіти та Міністерством охорони здоров’я і розбиті за віковими категоріями, – пояснює директор ЗОШ-інтернат Володимир Мишко. – В інтернатних закладах, які є у власності області денна норма харчування для однієї дитини у сумі складає 77,5 грн. Для Кременецької школи-інтернат, яка є в підпорядкуванні районної ради – це 20 грн. Ми плануємо звертатися до Кременецької районної ради із проханням переглянути таку ситуацію. Не розумію чому дитина, скажімо, Теребовлянської школи-інтернату буде харчуватися на 77 грн., а учень нашої школи повинен харчуватися на 20 грн. Наразі, у цей перехідний період ми використовуємо продукти від наших спонсорів та благодійників та продукти, що залишилися ще з минулого року. Але це питання гостре і актуальне. До того ж доки тривають тендерні торги – дітей у школах району узагалі не годують.
Також Володимир Мишко, повідомив, що із 540 дітей, котрі навчаються у школі-інтернат, із них на пільгах інтернату є 233 дитини.
Одним із кращих у районі харчування в школі-інтернат називає начальник відділу освіти Кременецької РДА Володимир Мороз:
– У Кременецькій школі-інтернат досить хороше, якщо не найкраще харчування у районі, – каже посадовець. – Цього там досягають завдяки спонсорам та, звісно, утримання особистого господарства. Щоправда, парадокс полягає у тому, що для того, аби використати молоко, що надоюють від своїх корів, його повинні здати на молокозавод, а потім закупити. Бо використання молокопродукції із власного господарства заборонене.
Ділиться Володимир Мороз й досвідом роботи через систему Прозоро та перелічує її переваги:
– У п’ятницю уже буде завершено торги, дізнаємося – хто переможець. Наразі діти у сільських школах харчуються за рахунок зроблених раніше запасів продуктів. Працювати через Прозоро дуже зручно. Ніхто не звинувачуватиме у наданні переваги тому чи іншому підприємцеві.
Володимир Мороз наголошує на тому, що не потрібно мовчати, коли виникають проблеми із якістю продуктів.
– На кожній нараді кажу директорам шкіл: якщо бачите браковані продукти не приймайте їх, не підписуйте накладну. У такому випадку потрібно скласти акт і відмовитися від товару. Якщо це недалекі від Кременця села – сам можу приїхати і зафіксую порушення. Це буде підставою для розірвання договору, а підприємців, які хотіли б працювати зі школами, є багато.
Олена ІЛИНИЧ