Головна Новини У Чортківській школі можна хоч сьогодні знімати продовження культового серіалу «Школа»

У Чортківській школі можна хоч сьогодні знімати продовження культового серіалу «Школа»

Від ранньої весни і упродовж усього літа мешканці найбільшого мікрорайону міста – Кадуб мали нагоду спостерігати за метаморфозами чи не найголовнішої тут споруди – загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 5, яка, мов та Попелюшка, відродилася у різнокольорових шатах, зустрічаючи школярів після літніх канікул веселковими барвами оновленого фасаду. Це стало можливим завдяки поданню міською радою даної школи на участь у проекті з енергоефективності, пише Чортків Сіті

 Фото Любомира Габруського

– Повністю замінено всі вікна на енергозберігаючі (частину було встанеовлено раніше), проведено утеплення фасаду десятисантиметровим шаром мінвати, перекрито євроруберойдом дах у три шари, який у багатьох місцях протікав, – каже директор школи Марія Маньовська. – Роботи ще не повністю завершені, близько третини покрівлі потребує заміни. Потрібно закласти облицювальною плиткою наново залиті сходи. У міській раді про це знають, постараються віднайти кошти.


Фото Любомира Габруського

Марія Григорівна працює у школі з першого дня введення її в експлуатацію (1987 рік), останніх 16 директорує. На сьогодні тут навчається 954 учні, а розрахована за проектом на 1600.

«Тоді стільки й навчалося, – мовить директор, – лише у другу зміну відвідувало понад 600 дітей. Тільки перших класів було десять, цьогоріч набрали чотири комплекти – 110 першачків, торік навіть п’ять». Попри те, і нині Чортківська ЗОШ № 5 – найбільша школа у місті й районі.

«Наша школа стала дуже гарною, однією з найкращих в області, привабливо виглядає, спонукає краще вчитися, – охоче ділиться враженнями одинадцятикласник Микола Обліжок. – Звичайно, ми, учні, задоволені. Розуміємо, що це для нас робиться. Жаль, що навчаюся вже останній рік».

 Фото Любомира Габруського

Помітно, що в одному стилі з фасадом намагалися виконати і внутрішній ремонт, на що з міського бюджету було виділено 47 тисяч гривень. Класні приміщення ремонтувалися за спонсорський кошт батьків.


Фото Любомира Габруського


Фото Любомира Габруського

Зважаючи на обновку, цьогорічний Першовересень став особливим для учнів та вчителів п’ятої міської школи. Попри Свято Першого дзвоника і традиційної посвяти у першокласники, другий рік поспіль тут влаштували науковий пікнік, де кожна кафедра презентувала свій навчальний предмет, заохочуючи учнів до навчання.

А перший навчальний тиждень, приурочений 28-й річниці Незалежності, увінчався Днем вишиванки, коли усі учні та вчителі прийшли на заняття у національному вбранні, взявши участь у конкурсі на найоригінальнішу класну фотографію у вишиванці¸ наостанок зробивши загальношкільне селфі на тлі оновленої школи. Вийшло дуже креативно.

 

7-В класФото, надане Чортківською ЗОШ № 5


9-Б клас
Фото, надане Чортківською ЗОШ № 5

І якщо творці популярного молодіжного серіалу «Школа» досі не знайшли приміщення для зйомок четвертого сезону, то кращого, ніж Чортківська ЗОШ № 5, годі знайти.

За інформацією сайту Чортківської міської ради, роботи з впровадження проекту енергоефективності у Чортківській ЗОШ І – ІІІ ступенів № 5 розпочались у лютому цього року із заміни 246 вікон на енергозберігаючі вартістю 2 мільйони 7 тисяч 743 гривні. Наступним кроком мала бути заміна вхідних дверей, термосанація будівлі, частковий ремонт плоского даху з утепленням, а також встановлення індивідуального теплового пункту та кранів на батареях. Загальний бюджет виконання робіт – 10 мільйонів 628 тисяч 624 гривні. 8 мільйонів гривень – це кредитні кошти міжнародної фінансової організації НЕФКО, решта – безповоротні грантові кошти Фонду Е5Р.

Кредит від НЕФКО – це перший міжнародний договір, підписаний міською радою. Допомога НЕФКО полягає у тому, що місту Чорткову надається кредит у сумі близько 8 млн. грн. під 3 відсотки річних на 5 років із щоквартальним погашенням кредиту рівними платежами відповідно до договору.

Виконує роботи із енергоефективності ТОВ «Енергосервісна компанія «Адамсон» (місто Івано-Франківськ), пропозиція якого перемогла у тендері