Головна Новини У Чорткові фірма не «закатала» в асфальт 216 тис грн

У Чорткові фірма не «закатала» в асфальт 216 тис грн

Експерти давно зауважили, що саме під час ремонту доріг найлегше прокрутити різноманітні темні схеми. Та найбільш розповсюджений варіант – завищити вартість будівельних робіт. Здавалось би, не так вже й складно перевірити товщину щебеню та асфальту, але для цього не будеш контролювати кілометри дороги. У підсумку нікого не дивує, коли навесні разом зі снігом сходить і асфальт, пише Номер один

Позитивним є факт, що останнім часом винуватці подібних афер усе частіше потрапляють на лаву підсудних. Як приклад, кримінальне провадження, що днями розглядав у Чорткові місцевий суд. Перед Фемідою постала бізнес-вумен, фірма якої у 2015 р. виконувала поточні ремонти доріг у згаданому райцентрі, при цьому, вибачте за гру слів, підприємлива підприємець значно завищувала розцінки та обсяги виконаних робіт. Таким чином Чортківському комбінату комунальних підприємств було завдано збитків на 216 тис. 763 грн.

Схема діяла проста. Отож на початку серпня 2015-го директор Чортківського ККП уклав договір із бізнесменкою щодо проведення ремонту дорожнього покриття вулиці Ринок. Відповідно до акта виконаних робіт, вартість зробленого становила 89 тис. 872 грн. Насправді фірма майже на 11 тис. 400 грн. завищила розцінки та розмір виконаного. Характерно, що два місяці потому, у другій декаді жовтня, комунальне підприємство знову звертається до тієї ж фірми-підрядника і знову доручає провести поточний  ремонт асфальтного покриття на вулиці Ринок! Цього разу вже зазначається більша сума – 99 тис. 696 грн. Насправді, за результатами експертизи, вартість робіт завищена на 22 тис. 800 грн. Погодьтеся, сума не мала, адже за ці гроші можна було купити приблизно три камази щебеню.

Аналогічна ситуація і щодо ремонту Центральної площі Чорткова та вулиць Володимира Великого, Йосипа Маковея, Дениса Січинського, Росляка, Незалежності, Михайла Грушевського, Степана Бандери тощо. За результатами перевірок, на окремих ділянках доріг вартість робіт завищувалась на третину або ледь не на половину. На інших об’єктах діяли трохи скромніше.

Наостанок наведу нескладний арифметичний приклад: за виконаний протягом серпня – жовтня 2015 р. ремонт доріг, міжбудинкових територій та під’їздів комунальне підприємство перерахувало підряднику 1 млн. 17 тис. 380 грн. Утім експертизою було встановлено, що вартість робіт завищена більш ніж на чверть – а саме на 216 тис. 763 грн. Водночас промовчимо щодо моменту, чи не було зговору між фірмою-підрядником та дирекцією ККП, оскільки правоохоронні органи цього факту не встановили.

Тим часом у суді жінка-підприємець повністю визнала свою провину і традиційно просила її суворо не карати та не позбавляти волі. Варто наголосити, що їй інкримінувалися дві досить серйозні статті – ч.4 ст. 191 КК України (привласнення ввіреного особі чужого майна, вчинене у великих розмірах. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі з позбавленням права до 3 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю) та ч. 2 ст. 358 КК України – складання приватним підприємцем завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення (карається до 5 років обмеження або позбавлення волі).

Вироком суду їй було призначено покарання: 5 років позбавлення волі з позбавленням права 2 роки обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями. Але звільнено зі встановленням однорічного іспитового строку і покладено обов’язки періодично з’являтися в органах пробації та повідомляти про зміну місця проживання й роботи.

Та поки добродійку судили, вже інша фірма ремонтувала дороги. Дуже хотілось би, щоб це було якісно і чесно.

Олекса Чиж