Головна Новини У Чорткові услід за танком демонтували й пам`ятник невідомому солдату (Фото)

У Чорткові услід за танком демонтували й пам`ятник невідомому солдату (Фото)

Поки чортків`яни додивлялись солодкі сни, сьогодні, 14 квітня, рано-вранці у Чорткові демонтували пам`ятник невідомому солдату на місці масового поховання радянських воїнів, які загинули під час звільнення Чортківщини від німецько-фашистських загарбників навесні 1944 року. Залишилася тільки металева червона зірка перед п`єдесталом, яку упродовж дня також сьогодні мають вийняти з бетону, пише Чортків СІТІ

Любомир Габруський

Любомир Габруський

Як відомо, у Чорткові, як і у багатьох інших містах України, місцева влада ухвалила рішення завершити декомунізацію, в рамках якої демонтувати танк Т-34 – меморіал пам`яті радянських танкістів, що звільняли Чортків від фашистських загарбників, пам`ятник невідомому солдату на міському цвинтарі і перейменувати вулицю Гагаріна. Учора ближче до вечора проведено демонтаж танка, сьогодні дійшла черга до солдата.

Зі спогадів старожилів, раніше демонтований пам`ятник невідомому солдату стояв на теперішній головній площі міста. Тоді там був скверик і саме у цьому скверику знаходилися поховання загиблих радянських воїнів. Наприкінці шестидесятих років, коли відбувалася реконструкція центру міста, було ухвалено рішення перенести поховання разом з пам`ятником на міське кладовище. Причому робилося це чомусь під покровом ночі, подалі від людських очей, що викликало невдоволення у військових, яких тоді було багато у нашому місті.

Травень, 2014 р.Орест Литжечка

Фото з архіву Галини Мироненко, 1959 р.